TSMC برای تولید گرافیک RTX 4000 انویدیا و تراشه‌های RDNA 3 و Zen 4 شرکت AMD، ظرفیت تولید ۴ و ۵ نانومتر را ۲۵ درصد افزایش داد.

در سال‌های اخیر خط تولید ۵ نانومتری TSMC تقریباً به‌صورت کامل در انحصار اپل برای تولید تراشه‌های آیفون و مک قرار داشت؛ اما تمایل روزافزون شرکت‌ها برای استفاده از فرایند ساخت تایوانی‌ها، TSMC سرانجام مجبور به افزایش ظرفیت تولید خود شد.

گزارش‌ها حکایت از آن دارند که TSMC برای پاسخ‌‌گویی به تقاضای شرکت‌هایی همچون AMD، انویدیا و مدیاتک، امسال ظرفیت تولید تراشه‌های ۵ نانومتری (N5) را ۲۵ درصد افزایش خواهد داد.

خط تولید N5 شرکت TSMC فرآیندهای تولید N5 پایه، نسخه‌ی بهبودیافته‌ی N5P، فرآیندهای N4، N4P و N4X به‌همراه فرایند ۴N اختصاصی انویدیا را دربرمی‌گیرد. گفته می‌شود که اپل از فرآیندهای N5 و N5P برای تراشه‌های A14 و A15 و M1 استفاده می‌کند؛ اما شرکت‌هایی همچون AMD، انویدیا و مدیاتک به سراغ فرآیندهای متعددی از خط N5 خواهند رفت.

تراشه‌های نسل آتی A16 اپل با فرایند N4 تولید می‌شوند؛ اما در سوی دیگر میدان، انویدیا از فرایند ۴N برای تولید GPU-های محاسباتی Hopper و احتمالاً سری RTX 4000 موسوم به Ada Lovelace بهره می‌گیرد و مدیاتک برای تولید تراشه‌های Dimensity 8000/8100 و Dimensity 9000 به‌ترتیب به‌سراغ فرآیندهای N5 و N4 رفته است.

به‌گزارش DigiTimes ظرفیت تولید خط N5 شرکت TSMC بالغ‌بر ۱۲۰٬۰۰۰ WSPM برآورد می‌شود (WSPM به تعداد ویفرهایی گفته می‌شود که در طول ۳۰ روز برای ساخت تراشه به خط تولید ارائه می‌شود)، گفته می‌شود که TSMC قصد دارد تا در اوایل ۲۰۲۲ به این آمار دست یابد؛ اما تایوانی‌ها می‌خواهند برای پاسخ‌گویی به تقاضای شرکت‌ها، با نصب تجهیزاتی در یکی از خطوط N5 ظرفیت خود را تا سه‌ماهه‌ی سوم ۲۰۲۲ به ۱۵۰٬۰۰۰ ویفر در ماه برسانند.

انویدیا در نظر دارد تا عرضه‌ی GPU-های محاسباتی Hopper را در سه‌ماهه‌ی سوم ۲۰۲۲ شروع کند؛ بنابراین با توجه به طول چرخه‌های مدرن، به احتمال زیاد TSMC هم‌اکنون تولید تراشه‌های H100 انویدیا با استفاده از فرایند ۴N را شتاب می‌دهد. اگرچه حجم تولید گرافیک‌های انویدیا زیاد نیست، باتوجه به ابعاد بزرگ تراشه‌، احتمالاً بخش چشم‌گیری از ظرفیت N5 تایوانی‌ها در تصاحب انویدیا خواهد بود.

اپل معمولاً سفارش تولید تراشه‌های جدید آیفون را در ماه‌های آوریل یا می افزایش می‌دهد؛ بنابراین انتظار می‌رود که TSMC تولید تراشه‌های A16 را طی هفته‌های آتی آغاز کند. ازآنجاکه تراشه‌های سری A اپل در صدها میلیون دستگاه به‌کار می‌روند، کوپرتینونشین‌ها به‌عنوان اصلی‌ترین مشتری TSMC از نظر درآمد و تعداد ویفرها، باقی خواهند ماند. در سوی دیگر، مدیاتک با آمار فروش ده‌ها میلیون تراشه‌ی Dimensity 8000/8100/9000، دومین مشتری TSMC خواهند بود.

انتظار می‌رود که AMD نیز پردازنده‌های Epyc و Ryzen مبتنی‌بر معماری Zen 4 و گرافیک‌های Radeon RX 7000 مبتنی‌بر RDNA 3 را پاییز امسال معرفی کند، انویدیا نیز گرافیک‌های RTX 4000 مبتنی‌بر معماری Ada Lovelace را در بازه‌ی زمانی مشابهی معرفی خواهند کرد. تمام این تراشه‌ها باید به‌صورت عمده دردسترس باشند؛ بدین‌ترتیب TSMC به ظرفیت تولید گسترده‌ای نیاز خواهد داشت.

انویدیا و AMD میلیاردها دلار برای تصاحب بخشی از ظرفیت تولید TSMC صرف کرده‌اند؛ بنابراین تایوانی‌ها هزینه‌ی افزایش ظرفیت خود را از قبل تأمین کرده‌اند. گفته می‌شود که TSMC برنامه‌های خود برای تولید انبوه تراشه‌‌های کلاس N3 را اواسط ۲۰۲۲ کلید می‌زند. نخستین مشتری فرایند N3، اپل و سپس اینتل خواهد بود؛ محصولات مبتنی‌بر تراشه‌های N3 در سال ۲۰۲۳ از راه خواهند رسید.