ميليون‌ها نفر در سراسر دنيا واکسن کرونا تزريق کرده‌اند. با اين حال هنوز سوالات متعددي در مورد کارايي واکسن‌هاي مختلف بي‌پاسخ باقي مانده‌اند. يکي از مرسوم‌ترين پرسش‌ها اين است که آيا رابطه‌اي بين عوارض مشاهده شده پس از واکسيناسيون و ايمني حاصل از آن وجود دارد؟
طبق اطلاعاتي که گوگل جمع‌آوري کرده است، تا کنون ۱۳ درصد مردم دنيا در برابر کرونا ويروس جديد واکسينه شده‌اند. پايش ايمني ايجاد شده توسط همه‌ي واکسن‌هايي که در دنيا مورد استفاده قرار مي‌گيرند، به صورت مداوم در حال انجام است. سازمان‌هاي بهداشتي کشورهاي مختلف مردم را تشويق مي‌کنند تا وضعيت خود را پس از انجام واکسيناسيون به آن‌ها اعلام کنند تا عوارض جانبي واکسن‌ها به طور دقيق مشخص شود
ميليون‌ها نفر از افرادي که واکسينه شده‌اند دچار عوارض جانبي آن شده‌اند. مرسوم‌ترين عوارض گزارش شده عبارت‌اند از درد و تورم و قرمزي در ناحيه‌ي تزريق، سردرد، تب، خستگي، درد عضلاني، لرز و حالت تهوع. با اين حال همه نسبت به واکسن واکنش‌هاي مشابه نداشته‌اند. بسياري از مردم در اثر تزريق واکسن هيچ علائمي نداشته‌اند.

محققين آمريکايي مطالعه‌اي بر روي کساني که واکسيناسيون شده‌اند، انجام داده‌اند و ارتباط بين عوارض جانبي واکسن و ايمني ايجاد شده در مقابل کرونا ويروس جديد را بررسي کرده‌اند. آن‌ها نتيجه گرفته‌اند که نه داشتن و نه نداشتن عوارض جانبي نشان دهنده‌ي سطح ايمني نيست.
داده‌هاي به‌دست آمده طي ماه‌هاي گذشته نشان داده‌اند که واکسن‌هاي فايزر و مدرنا بيش از ۹۰ درصد کارايي دارند و کمتر از ۱۰ درصد کساني که به طور کامل واکسينه شده‌اند، ايمني جزئي يا تقريباً صفر در برابر کرونا دارند.
روش کار واکسن‌هايي مانند فايزر و مدرنا به اين صورت است که به بدن آموزش مي‌دهند تا در برابر عوامل  بيماري‌زا از خودش محافظت کند. دانشمندان مي‌گويند که اين نوع واکسن در کساني که سيستم ايمني ضعيفي دارند باعث ايجاد محافظت در برابر ويروس نمي‌شود. آن‌ها احتمال مي‌دهند که داروهاي سرکوب کننده‌ي سيستم ايمني بدن و داروهاي درمان سرطان نيز باعث کم کردن کارايي واکسن‌هاي کرونا مي‌شوند.

برخي از متخصصين اعتقاد دارند که آزمايش آنتي‌بادي مي‌تواند نشان دهد که واکسن کرونا باعث ايجاد ايمني شده است يا خير؟ با اين حال سازمان غذا و داروي آمريکا اين روش را براي ارزيابي ميزان ايمني بدن در برابر کرونا ويروس مورد تاييد قرار نداده است. آن‌ها مي‌گويند که اين آزمايش مي‌تواند باعث ايجاد حس اطمينان در افراد جامعه شود و به اين ترتيب رعايت دستورالعمل‌ها با مشکل مواجه شود.
در مورد واکسن‌هاي فايزر، مدرنا و جانسون اند جانسون، دو هفته پس از کامل شدن واکسيناسيون ايمني بدن در برابر کرونا ويروس افزايش مي‌يابد و تا قبل از اين دو هفته هنوز امکان ابتلا به ويروس وجود دارد.