مجله ایلیاد/ همهی ما صدای آزاردهندهی پشهها را شنیدهایم. احتمالاً این صدا برای بسیاری از انسانها دیوانهکننده است، اما شاید این صدا یک نوع موسیقی خاص برای گوش پشهها باشد. درحقیقت، سیستمعصبی پشه تقریباً به اندازهی سلولهای شنوایی ما حساس است. اما چرا باید در بدن بسیار کوچکش چنین سیستمی برای شنوایی داشته و این سیستم، نسبت به صداها بسیار حساس باشد.
ممکن است پاسخ ما برای شما شگفتآور باشد. ما انسانها اقدامات قابلتوجهی برای جذب یکدیگر انجام میدهیم. برخی از این اقدامات بهطور خودآگاه و برخی دیگر بهطور ناخودآگاه انجام میشوند. بهطور مثال، از آرایش گرفته تا داشتن بویی خوب که خودآگاهانه و متمایل شدن بدن شما به شخص موردعلاقهتان که ناخودآگاهانه است. بنابراین برای پشهها هم تفاوتی ندارد. مسلماً آنها هم روشهایی برای جلب جفت خود دارند.
به این منظور، از «هیلی» که یک جانورشناس است و کل تابستان خود را صرف تحقیق برای این موضوع جالب کرده است، کمک میگیریم. هیلی میگوید: «یکی از کارهای دشوار در طبیعت، گرفتن پشههای نر است. زیرا تنها پشههای ماده به انسان جلب میشوند و از خون آنها تغذیه میکنند.»
طبق تحقیقات هیلی پشههای نر بسیار کوچکتر از پشههای ماده هستند؛ بههمین خاطر، سرعت بال زدن آنها سریعتر است. صدای وزوز پشه همان فرکانسی است که به واسطهی میزان سرعت بال زدن این موجود به گوش میرسد. فرکانس بال زدن پشههای نر، حدود ۶۰۰ هرتز بوده و از آنجایی که پشههای ماده بالهای بزرگتری دارند، کندتر بال میزنند، بنابراین فرکانس صدای پرواز بالهایشان کمتر و در حدود ۴۰۰ هرتز است.
واقعهی شگفتانگیز زمانی اتفاق میافتد که پشههای نر و ماده را در کنار یکدیگر نگه میگیرند. آنها فرکانس صدای بال زدن خود را به سطحی یکسان و در حدود ۱،۲۰۰ هرتز قرار میدهند. به عبارت دیگر آنها به گونهای با تنظیم صدای بالهایشان یک صدای مشترک ایجاد کرده که همانند یک همآوازی یا همخوانی است. پشهها از این طریق با یکدیگر تعامل میکنند و اساساً جفت بالقوهی خود را پیدا میکنند.
ماده به انتخاب نری تمایل دارد که بهترین همآوازی با او را داشته باشد. آنچه از این مطلب آموختیم ممکن است بتواند ما را در روند مختل کردن شیوع بیماری مالاریا یاری دهد. چرا که اگر رفتار پشهها برای انتخاب جفت یا جفتیابی را درک کنیم، احتمالاً بتوانیم از تولیدمثل آنها جلوگیری کنیم. بهعنوان نکتهی آخر اگر روزی دوباره صدای وزوز پشهای را در فضای اتاق شنیدید، بدانید که این پشه عاشق است و با آوازخوانی بهدنبال نیمهی گمشدهی خود میگردد.