مجله ایلیاد/شاید این اخبار جعلی را شنیده باشید که ۸۲ درصد زنان باردار با واکسیناسیون کرونا جنین خود را از دست داده‌اند یا اینکه تا کنون ۹۲۰ زن باردار با واکسن زدن دچار سقط جنین شده‌اند. خبر خوب این است که هیچکدام از این اخبار صحیح نیست و هر دو جعلی هستند.

در مورد واکسن‌های فایزر و مدرنا تا کنون اطلاعاتی مبنی بر مضر بودن آن‌ها برای زنان باردار و جنین آن‌ها وجود نداشته است. تا کنون ده‌ها هزار زن باردار این واکسن‌ها را تزریق کرده‌اند و هیچ افزایش خطر و مشکلات زایمانی تا کنون گزارش نشده است.

بارداری در زنان به صورت عادی حدود ۸۶ درصد موفقیت‌آمیز است. تا کنون از بین هزاران زنی که واکسن کرونای فایزر و مدرنا دریافت کرده‌اند نیز حدود ۸۶ درصد بارداری خود را با موفقیت به پایان رسانده‌اند که نشان دهنده‌ی ایمن بودن واکسن‌های فایزر و مدرنا است.

واکسن‌های فایزر و مدرنا هر دو از واکسن‌های mRNA هستند. این واکسن نوع جدیدی از واکسن است، ولی نیازی به نگرانی در مورد آن وجود ندارد. در این نوع واکسن به جای ویروس ضعیف شده، یک دُز پیامرسان «اسید ریبونوکلئیک» به بیمار تزریق می‌شود. این اسید نوع خاصی از مولکول است که درون خود دستورالعملی دارد تا به سلول‌ها آموزش دهد که پروتئین خاصی را بسازند که باعث پاسخ سیستم ایمنی بدن شود.  mRNA با DNA انسانی برهمکنش نخواهد داد و زمانی که کار سلول‌ها با آن تمام شود، تجزیه و دفع می‌شوند.

واکسن‌هایی مانند جانسون اند جانسون همچون فایزر و مدرنا نیستند، بلکه درون خود ویروس کشته شده دارند. شاید شنیده باشید که این نوع واکسن‌ها در زمان بارداری ایمن نیستند، زیرا باعث لخته شدن خون می‌شوند. درست است که باید در مورد تزریق این نوع واکسن‌ها در زمان بارداری احتیاط کرد، ولی با این حال تا کنون اطلاعات دقیقی در مورد خطرات این نوع واکسن‌ها نیز گزارش نشده است.

مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های آمریکا به دلیل مشکلات لخته‌ی خون ایجاد شده در موارد نادر با تزریق واکسن جانسون اند جانسون، برای مدتی تزریق آن‌را محدود کرد. البته خود بارداری نیز می‌تواند باعث بروز اختلالات لخته‌ی خون شود و نمی‌توان با قاطعیت گفت که واکسن‌های حاوی ویروس کشته شده باعث ایجاد لخته‌ی خون حتی در موارد نادر می‌شوند.

به هر حال واکسینه شدن در زمان بارداری به اندازه‌ای که به نظر می‌رسد خطرناک نیست، ولی باید تصور کنید اگر یک زن باردار دچار کووید۱۹ شود چه اتفاقی برای وی و جنینش می‌افتد. به همین دلیل متخصصین برای سلامت مادر و جنین پیشنهاد می‌کنند که زنان باردار نیز واکسن بزنند.

متخصصین می‌گویند که کووید۱۹ در زنان باردار بیماری شدیدتری ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث زایمان زودرس شود. نرخ مراجعه به بیمارستان، مرگ و میر و زایمان زودرس در بین زنان باردار واکسینه نشده بیشتر از زنان باردار واکسینه شده است.