مجله ایلیاد/ وقتی که نوبت به اکتشاف برسد، یک سیستم الکترولیز که نیازی به آب خالص ندارد، ممکن است معادلهی بازی را تغییر دهد. الکترولیز، فرآیندی است که از برق برای تفکیک آب به هیدروژن و اکسیژن استفاده میکند و نیاز به حذف نمک دارد. این یک تلاش دست و پا گیر و پرهزینه در یک محیط خشن و خطرناک است.
اگر اکسیژن و هیدروژن بهطور مستقیم از آب شور خارج شوند، این فرآیند الکترولیز بسیار پیچیدهتر و ارزانتر خواهد بود. یک فناوری جدید که توسط مهندسان دانشکده مهندسی مک کلوی در دانشگاه واشینگتن در سنت لوئیس توسعه یافته است، همین کار را میکند. این فناوری جدید یعنی الکترولیز آب شور اگر چه بر روی زمین، جایی که اقیانوسها منبع مناسب اکسیژن به عنوان سوخت هستند مفید است، اما میتواند اکسیژن را از آب شور مریخ نیز بهدست آورد.
«ویجی رامانی» از مرکز انرژی خورشیدی و ذخیرهی انرژی دانشگاه واشینگتن در سنت لوئیس، میگوید: «الکترولیزر آب نمکِ مریخ، محاسبهی لجستیکی ماموریتها به مریخ و فراتر از آنرا تغییر میدهد.» این سیستم با استفاده از همان مقدار توان قادر است ۲۵ برابر بیشتر از «MOXIE» اکسیژن تولید کند. همچنین دارای هیدروژن است که میتواند برای تامین سوخت سفر فضانوردان برای بازگشت به خانه استفاده شود.
این الکترولیزر آب نمک حاوی آند پیروکلر روتنات سرب است که همراه با پلاتین روی کاتد کربن ایجاد شده است. طراحی دقیق و آند بینظیر به سیستم اجازه میدهد تا بدون گرم کردن یا تصفیه کردن منبع آب کار کند.
رامانی میگوید: «این قطعاتِ با دقت طراحی شده، همراه با استفادهی بهینه از اصول مهندسی الکتروشیمیایی سنتی، این عملکرد بالا را به همراه داشته است.»
«شریهاری سانکاراسوبرامانیان» دانشمند تحقیق در گروه رامانی و اولین نویسندهی مشترک مقال، میگوید: «به طور متناقض میتوان گفت که پرکلرات محلول در آب، یعنی به اصطلاح ناخالصیها، در واقع در یک محیط مانند مریخ سودمند هستند. آنها از یخزدگی آب جلوگیری میکنند و همچنین عملکرد سیستم الکترولیزر را با کاهش مقاومت الکتریکی بهبود میبخشند.»
«پرالار گاین» همکار تحقیقات فوق دکتری در گروه رامانی و همچنین اولین نویسندهی مشترک در این مطالعه، میگوید: «ما پس از نشان دادن این الکترولیزرها در شرایط مریخی، قصد داریم آنها را در شرایط بسیار ملایمتری روی زمین مستقر کنیم تا از منابع آب شور برای تولید هیدروژن و اکسیژن مثلا از طریق الکترولیز آب دریا استفاده کنیم.»