مجله ایلیاد/ تهیهی آب برای مردمی که در مناطق خشک زندگی میکنند از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه با بهوجود آمدن تغییرات اقلیمی و افزایش خشکسالی، دسترسی به آب قابل شرب مشکلتر شده است.
برای پاسخ دادن به این نیاز، دکتر «آلینا لاپوتین» و همکارانش از دانشگاه MIT دستگاه جدیدی ساختهاند که انرژی خود را از خورشید دریافت میکند و به ادعای محققین میتواند آب را از هوای خشک تهیه کند. شرح این دستگاه طی مقالهای در مجلهی Joule منتشر شده است.
دکتر لاپوتین میگوید: «در مناطقی که کمبود آب وجود دارد، در نظر گرفتن تکنولوژیهای مختلف برای تامین آب از اهمیت بالایی برخوردار است، مخصوصاً اینکه تغییرات آب و هوایی نیز مزید بر علت شده است.»
در این دستگاه از تفاوت دمایی برای حرکت آب از هوا به سمت مادهی جاذب موجود در دستگاه استفاده میشود. آب در مرحلهی بعد میعان کرده و از مادهی جاذب درون یک مخزن ذخیره جمعآوری میشود. در زمان شب که خورشید در آسمان نیست که دستگاه را گرم کند، آب از هوای اطراف دستگاه روی سطح مادهی جاذب دستگاه جمع میشود و از آنجا نیز مجدداً وارد مخزن ذخیره میشود.
زمانی که خورشید باعث گرم شدن صفحات گرمایی موجود در بالای دستگاه میشود، تفاوت دمایی بین صفحات گرم و دیگر صفحات زیرین آن باعث جمع شدن آب روی مادهی جاذب دستگاه و سپس جمعآوری درون مخزن ذخیره میشود.
این روش در گذشته نیز وجود داشت، ولی میزان تولید آب آن به نحوی نبود که پاسخگوی نیاز انسان باشد، ولی این بار دانشمندان آنرا دو مرحلهای کردهاند که بهبود بزرگی در عملکرد دستگاه ایجاد کرده است. همچنین محققین به جای استفاده از مواد خاص، این بار از مواد در دسترستری استفاده کردهاند. البته این سیستم هنوز نیز نیازمند تنظیمات بیشتر برای تولید بیشتر و کم کردن هزینهها است. در حال حاضر، دستگاه روزانه ۸۰۰ سیسی آب تولید میکند؛ در حالی که هر انسان روزانه به ۲.۵ لیتر آب نیاز دارد.
دستگاههای گذشته نیاز داشتند تا در مناطقی کار کنند که رطوبت ۱۰۰ درصد دارند، ولی این دستگاه دومرحلهای در مناطقی با رطوبت ۲۰ درصد نیز عملکرد خوبی دارد.
دکتر «گوییهوا» از دانشگاه تگزاس، میگوید: «این کار از نظر جالب بودن و تکنولوژیک بودن از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع این کار نمایانگر رویکرد مهندسی قدرتمندی است که میتواند بازده تولید آب در این نوع دستگاهها خورشیدی را به شدت بالا ببرد.»