خراسان/ میدانی گروه خونیات چیست؟ گروه خونی بقیه اعضای خانواده را چطور؟ اصلا چرا باید چند مدل گروه خونی وجود داشتهباشد، مگر خون توی بدن ما با خون یک نفر دیگر فرق دارد؟
سه گروه خونی O و A و B براساس ویژگیهای خون انسانهای مختلف، شکل گرفتهاند. قبل از اینکه با هم درباره گروههای خونی حرف بزنیم، بیایید با مفهومی بهاسم «آنتیژن» آشنا شویم. آنتیژن به مادهای میگویند که باعث میشود دستگاه ایمنی برای مقابله با آن، پادتن یا همان آنتیبادی که درواقع گروهی از مولکولهای پروتئینی خاص است، تولید کند.
خون از سه بخش سلولی با نام گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکت که در پلاسما شناور هستند، تشکیل شدهاست. آنتیژنها و پروتئینهایی که دربارهشان حرف زدیم، در پلاسما روی گلبولهای قرمز قرار دارند. گروهبندی خون افراد براساس این انجام میشود که دو آنتیژن A و B را دارند یا نه؟ کسانی که گروه خونیشان O است، هیچکدام از آنتیژنهای A و B را ندارند و آنتیبادی تولیدشده بر ضد هر دو آنتیژن را دارند. آنهایی که خونشان از زمان تولد، آنتیژن A را روی گلبولهای قرمزش داشتهباشد، گروه خونی A هستند و در پلاسمای خون آنها آنتیبادی علیه گروه خونی B وجود دارد. کسانی که گروه خونیشان AB است، هر دو آنتیژن را دارند و هیچکدام از آنتیبادیها را ندارند. اگر یک نفر از ابتدا آنتیژن B را روی گلبول قرمزش داشتهباشد، گروه خونیاش B میشود و در پلاسمای خونش آنتیبادی علیه گروه خونی A وجود دارد. برای همین هر خونی را به شخصی که به خون نیاز دارد، تزریق نمیکنند چون تفاوت آنتیژنها و آنتیبادیهای درون خون باعث میشود واکنشهای خطرناکی در بدن شکل بگیرد.
برگرفته از نویسنده : مریم ملی / روزنامه نگار