بر اساس مطالعاتی که اخیراً انجام شده است، دانشمندان دریافتهاند که پادتن ایجاد شده توسط واکسنهای mRNA در خنثی کردن ویروس بهتر از ایمنی طبیعی بدن عمل میکند. در این مطالعه دانشمندان دریافتهاند که حتی بعد از بهبودی از کووید۱۹ هنوز هم واکسن بهترین راه برای محافظت از ابتلای مجدد به این بیماری است. این برتری در مورد سویههای جدیدتر بیشتر به چشم میآید. نتایج این مطالعه در مجلهیScientific Reports منتشر شده است.
از زمانی که واکسنهای کووید۱۹ ساخته شدهاند، مشاجره بین طرفداران ایمنی طبیعی و واکسیناسیون ادامه داشته است. مخالفان واکسیناسیون ادعا میکنند که سیستم ایمنی بدن پس از یک بار ابتلا به بیماریهای ویروسی به اندازهی مناسب پادتن میسازد که میتواند از ابتلای مجدد به آن بیماری جلوگیری کند. دانشمندان موافق واکسن ادعا میکنند که این پادتنهای طبیعی نمیتوانند برای مدت طولانی از بدن در برابر ابتلای مجدد محافظت کنند و بررسی دادههای کشورهایی که قرنطینه را برقرار نکردند و امیدوار بودند ایمنی گلهای از آنها محافظت کند نیز نشان داده است که این تفکر اشتباه بوده است.
به هر حال تا کنون دادههای متقنی برای مقایسهی ایمنی ناشی از واکسن و ایمنی طبیعی وجود نداشت تا اینکه محققین موسسهی ملی سرطان آمریکا به فکر جمعآوری این دادهها افتادند تا میزان خنثی شدن ویروس توسط پادتنهای طبیعی را با عملکرد پادتنهای ناشی از واکسیناسیون مقایسه کنند.
در این مطالعه ۴۱ نمونه سروم خونی از ۳۳ اهدا کننده که همگی آنها سابقهی ابتلا به به کووید۱۹ را داشتهاند با نمونههای گرفته شده از ۲۸ اهدا کنندهای که همگی دو دوز واکسن فایزر یا مدرنا را تزریق کرده بودند، مقایسه شده است. این مقایسه نشان داده است که پادتن خنثی کنندهی ویروس در بدن افراد واکسینه شده ۱۶.۸ برابر بیشتر از بدن افراد دارای ایمنی طبیعی بوده است. آزمایشهای تکمیلی نشان داده است که عملکرد خنثی کنندگی پادتنهای ناشی از واکسیناسیون نیز بهتر از پادتنهای ناشی از ایمنی طبیعی بدن بوده است. نمونههایی که واکسینه شده بودند در برابر سویههای جدید کرونا نیز شرایط بهتری را داشتهاند.
البته این مطالعه در آزمایشگاه انجام شده و نمیتوان نتایج آنرا در محیط غیر از محیط آزمایشگاه مورد تایید قرار داد. محققین اذعان دارند که میزان پادتنهای ایجاد شده در بدن افراد جوان، میانسال و پیر، چه در اثر واکسن چه در اثر ابتلا به کووید۱۹ با یکدیگر متفاوت است و نمیتوان نتیجهای قطعی در این زمینه گرفت.