مجله ایلیاد/ تیمی بین‌المللی از محققین به سرپرستی پروفسور «روبرتو موراندوتی»، پردازنده‌ی فوتونیک جدیدی را معرفی کرده‌اند که می‌تواند انقلابی در هوش‌مصنوعی ایجاد کند. نتایج این مطالعه را مجله‌ی Nature منتشر کرده است.

شبکه‌های عصبی مصنوعی و لایه‌های نورون‌های مصنوعی متصل به هم برای کارهای مرتبط با یادگیری ماشین مانند شناسایی صدا و تشخیص بیماری از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در حقیقت سخت‌افزار محاسبات الکترونیکی در حال رسیدن به انتهای ظرفیت‌های ممکن خود هستند، ولی تقاضا برای توان‌های محاسباتی بالاتر هنوز هم در حال رشد بیشتر است.

محققین برای پاسخ دادن به این تقاضای رو به رشد، به این نتیجه رسیده‌اند که می‌توان به جای الکترون بر روی فوتون تمرکز کرد و به این ترتیب، سرعت انتقال داده را تا حد سرعت نور افزایش داد. در حقیقت فوتون‌ها نه تنها می‌توانند داده‌ها را سریع‌تر پردازش کنند، بلکه پایه‌ی اینترنت نیز در حال حاضر فوتون‌ها هستند و با جایگزین شدن الکترون‌ها با فوتون‌ها، بخش دیگری از مشکلات نیز حل خواهد شد و لازم نیست تبدیل سیگنال‌های نوری به الکترونیکی و برعکس صورت گیرد.

شبکه‌ی عصبی نوری پیشنهاد شده قابلیت شناسایی و پردازش داده‌ها و تصاویر در مقیاس بزرگ با سرعت فوق تصور را دارد. سرعت این شبکه فراتر از ۱۰ تریلیون عملیات در ثانیه است. پروفسور موراندوتی به‌عنوان متخصص علم فوتونیک توضیح داده است که چگونه می‌توان با فرکانس‌های نوری کار کرد و اینکه منبع نوری که از تعداد زیادی فرکانس‌های برابر تشکیل شده است، چگونه درون یک چیپ کامپیوتری قرار می‌گیرد و از آن به‌عنوان منبع کارآمدی برای محاسبات نوری استفاده می‌شود.

چیپ ساخته شده توسط این تیم تحقیقاتی در واقع ضرب ماتریس‌ها را برای پردازش تصاویر استفاده می‌کند. استفاده از این چیپ برای محاسبات داده‌های بزرگ در کارهای یادگیری ماشین نتایج فوق‌العاده‌ای داشته است. شناسایی تصاویر و تشخیص بیماری‌ها توسط سیستم یادگیری ماشینی که چیپ‌های نوری در آن به کار رفته بود، با دقت بسیار خوبی انجام شده است.

روشی که این محققین استفاده کرده‌اند را می‌توان در ابعاد بزرگ‌تر برای شبکه‌های پیچیده‌تر استفاده کرد. شناسایی ویدئوها به صورت آنلاین یکی از کارهایی است که نیاز به شبکه‌های پیچیده‌تر دارد. چیپ‌های نوری تولید شده می‌توانند مبحث اینترنت اشیا را نیز دگرگون کنند.