پس از بیش از دو دهه ساخت و ساز، سرانجام تلسکوپ فضایی نسل بعدی ناسا -تلسکوپ جیمز وب- بر روی سکوی پرتاب جای گرفت.
تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) قرار است در روز شنبه ۲۵ دسامبر (۴ دی) با یک پنجرهی ۳۲ دقیقهای که از ۱۲:۲۰ گرینویچ (۱۵:۵۰ به وقت تهران) گشوده میشود راهی فضا گردد. این رصدخانهی غولپیکر از کورو در گویان فرانسه، به کمک یک موشک آریان ۵ که توسط شرکت ارایهدهندهی پرتابِ “آریاناسپیس” اداره میشود از زمین برخیزد.
میتوانید پوشش زندهی این عملیات را در تارنمای اسپیس دات کام از ساعت ۱۱ گرینویچ (۱۴:۳۰ به وقت تهران) و یا یکراست از تارنمای خود ناسا تماشا کنید.
بر پایهی یکی از توییتهای ناسا، این تلسکوپ فضایی که مدتها انتظارش را میکشیدیم، دیروز در حدود ساعت ۱۶ گرینویچ، سوار بر موشک آیان ۵ از ساختمان مونتاژ پایانی آریاناسپیس بیرون آورده شد و تا ۱۸ گرینویچ به سکوی پرتاب رسید.
بنابراین تلسکوپ فضایی جیمز وب تنها حدود دو روز بر روی سکوی پرتاب خواهد ماند، با این پنداشت که همه چیز خوب پیش برود. اگر موشک نتواند در پنجرهی زمانی روز شنبه پرتاب شود، فرصتها تا پایان سال روزانه ادامه خواهند یافت.
این رصدخانه با مدیریت ناسا و همکاری سازمانهای فضایی اروپا و کانادا اداره میشود. جیمز وب از پرتاب، نخستین ماه خود را در فضا با گشوده شدن در رشتهی پیچیدهای از جایگیریها و پیشروی به ایستگاه پایانیاش در ۱.۶ میلیون کیلومتری زمین خواهد گذراند. [بخوانید: * تلسکوپ “جیمز وب” وارد چه مداری خواهد شد؟]
دانشمندان امیدوارند تا میانهی ۲۰۲۲، این تلسکوپ گردآوری مشاهداتش از سامانهی خورشیدی، کهکشان و بسیار بسیار دورتر را آغاز کند. این رصدخانه ویژهکاری (تخصص) در گردآوری نور فروسرخ خواهد داشت، که به اخترشناسان در بررسی آغازینترین روزگار کیهان کمک خواهد کرد.
ناسا در سال ۲۰۰۲ تلسکوپ فضایی جیمز وب را به گردن گرفت و دو سال بعد کار ساخت آن را آغاز کرد. اگرچه در آغاز قرار بود این رصدخانه در ۲۰۰۷ آمادهی پرتاب شود، ولی پروژهی آن با درنگها (تاخیرها) و هزینههای بیشماری روبرو شده است.
پرتاب آن از سال ۲۰۱۸ برای مارس ۲۰۲۱ برنامهریزی شد، ولی پیامدهای دنیاگیری بیماری کووید-۱۹ پرتاب آن را به پاییزِ امسال و پس به ۱۸ دسامبر انداخت. یک گلس (نقص) فنی و نیز نگرانهای آب و هوایی هم پرتاب را تا یک هفتهی بعد، روز کریسمس عقب انداخت.
منبع:1sky7sky.com