مجله ایلیاد/گرگهای خاکستری جزء بزرگترین شکارچیانی هستند که از انقراض عصر یخبندان در ۱۱،۷۰۰ سال پیش نجات یافتهاند. امروزه این حیوانات در مناطقی مانند یوکان حکمروایی میکنند و معمولاً شکار آنها را آهوها و گوزنهای کانادایی تشکیل میدهند.
مطالعهی جدیدی که موزهی طبیعت کانادا آنرا مدیریت کرده، نشان میدهد که احتمالاً دلیل زنده ماندن گرگهای خاکستری در انقراض عصر یخبندان این بوده که رژیم غذایی خود را با محیط سازگار کردهاند. آنها در عصر پلیستوسن از اسبها تغذیه میکردهاند و امروزه رژیم خود را تغییر دادهاند و به خوردن گوزن روی آوردهاند. نتایج این مطالعه در مجلهی Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology منتشر شده است.
دکتر «دانیله فریزر» به همراه همکارش «زو لاندری» شواهد باقی مانده در دندانها و استخوانهای گرگهای باستانی با قدمت ۵۰،۰۰۰ تا ۶۰،۰۰۰ سال را با گرگهای دوران مدرن مقایسه کردهاند. همهی نمونهها در منطقهی یوکان برداشته شدهاند.
زو لاندری میگوید: «ما توانستیم از روی پوشش دندانهای گرگها و همچنین مواد شیمیایی باقی مانده در استخوان آنها کشف کنیم که رژیم غذایی گرگها چگونه بوده است. این یافتهها به ما نشان میدهند که حیوان مورد نظر چه غذایی میخورده است. ما به کمک این اطلاعات حتی میتوانیم بگوییم که حیوان دارای چه رژیمی در دوران زندگی خود بوده و تا چند هفته قبل از مرگ چه غذایی خورده است.»
لاندری و فریزر بر روی مدلهایی تکیه کردهاند که میتوانند رفتار غذا خوردن حیوان را به کمک بررسی پوشش دندانهای آن تعیین کنند. خراشهایی که بر روی دندان حیوانات وجود دارد، نشان میدهد که حیوان گوشتخوار بوده ولی اگر روی دندان حیوان حفره وجود داشته باشد نشان میدهد که حیوان از استخوان باقی مانده از شکار بقیهی حیوانات تغذیه میکرده است.
آنالیزها نشان داده است که نشانههای خراشیدن بر روی دندان گرگهای خاکستری باستانی و همچنین گرگهای خاکستری مدرن وجود دارد که نشان دهندهی این واقعیت است که گرگها در دوران تکامل هزاران سالهی خود همیشه شکارچی بودهاند و رفتار لاشخوری نداشتهاند.
اینکه گرگهای خاکستری امروزه گوزن کانادایی میخورند مشخص است، ولی دانشمندان با اندازهگیری نسبت ایزوتوپهای کربن به نیتروژن موجود در کلاژن استخوانی گرگها به نتیجهی دلخواه خود رسیدهاند. آنها دریافتهاند که نصف رژیم غذایی گرگهای خاکستری را گونهای از اسبها تشکیل میدادهاند که در عصر پلیستوسن منقرض شدهاند. علاوه بر اسب، گوزن، گوسفند و ماموت نیز به عنوان شکار این حیوانات محسوب میشدهاند.
انقراض عصر یخبندان باعث شده که شکارچیان بزرگ رقیب گرگهای خاکستری از بین بروند و گرگها بتوانند به شکار گونههای جدید روی بیاورند.
یافتههای این مطالعه، کاربرد زیادی در بقای گونههای امروزی دارد. گرگهای خاکستری نشان دادهاند که انعطافپذیری بالایی در سازگاری با تغییرات آب و هوایی و تغییر محل زندگی دارند و بقای آنها فقط به بقای گونههایی وابسته است که شکار این حیوانات میشوند.