اوایل تابستان ۲۰۲۱، ژاپن با بزرگترین موج ابتلا به کرونا ویروس از سویهی دلتا دست و پنجه نرم میکرد. در این زمان روزانه حدود ۲۶،۰۰۰ نفر به کرونا مبتلا میشدند. این میزان تقریباً ۴ برابر بیشتر از بزرگترین موج قبلی در ژاپن بود. با این حال، در ماههای بعد تعداد مبتلایان به طرز عجیبی و با شیب بسیار زیاد رو به کاهش گذاشت و طی دو ماه تعداد مبتلایان به ۱۴۰ نفر در روز رسید. دانشمندان میدانند که افزایش شدید تعداد مبتلایان به خاطر سویهی دلتا بوده است، ولی آنها از درک نرخ کاهش شدید تعداد مبتلایان طی دو ماه عاجز ماندند.
اکنون دانشمندان ژاپنی این نظریه را مطرح کردهاند که شاید خود سویهی دلتا ناخواسته باعث نابودی خودش شده است. آنها میگویند که دلتا دارای جهشهای سریعی بوده است و شاید همین جهشهای شدید منجر به انقراض این سویه در ژاپن شده است. دانشمندان اعتقاد دارند که جهشهای رخ داده در برخی از پروتئینهای کرونا ویروس، میتواند منجر به خطاهای ژنتیکی شده و توانایی تکثیر را از ویروس بگیرد.
باید دانست که این نظریه بر اساس تجارب قبلی در زمینهی نابود شدن ویروسها توسط خود آنها و تحت تاثیر تکامل سریع آنها است. البته این پدیده علیرغم اینکه وجود داشته، ولی اطلاعات مستند کمی در مورد آن وجود دارد.
ژاپنیها اذعان دارند که سویهی دلتای وارد شده به ژاپن دارای قدرت سرایت بالایی بوده و سرایتپذیری آن قابل مقایسه با سویهی دلتا در کشورهای دیگر نبوده است. آنها اعتقاد دارند که جهشهای شدید در ویروس باعث ایجاد ویروسهای ناقصی شده که امکان تکثیر را از دست دادهاند. آنها با در نظر گرفتن عدم افزایش تعداد مبتلایان ژاپنی، اینچنین تفسیر کردهاند که در یک نقطهی خاص از موج جدید این بیماری، ویروس به صورت طبیعی منقرض شده است.
محققین برای اثبات نظریهی خود، ژنتیک سویهی دلتا را با سویهی آلفا مقایسه کردهاند. آنها انتظار داشتند که سویهی دلتا از گوناگونی زیادی برخوردار باشد، ولی دریافتند که دلتا تنها دارای دو گروه متفاوت است. بررسیها نشان داده است که سویهی دلتا حداقل در ژاپن دیگر در حال جهش نبوده و زیرشاخههای جدیدی تولید نمیکند.
تحقیقات انجام شده در این زمینه جالب است، ولی این واقعیت نیز وجود دارد که ژاپن یکی از بیشترین نرخهای واکسیناسیون را دارد و مردم آن نیز پروتکلها را به شدت رعایت میکند و کاهش مبتلایان میتواند به این موارد نیز مربوط باشد. با این حال، نظریهی نابودی ویروس توسط خودش نیز شواهد نسیتاً متقنی دارد و جا دارد تحقیقات بیشتری در مورد آن انجام شود.