دیجیزا/ کرونا بیش از یکسال است که زندگی بشر را مختل کرده و از چندین ماه پیش گونههای جدیدش نگرانیهای زیادی میان دانشمندان ایجاد کرده. حالا طبق پژوهشی جدید، واکسن فایزر روی دو گونه خطرناک این ویروس که در بریتانیا و آفریقای جنوبی شیوع پیدا کردهاند، کارایی بالایی دارد.
اگرچه چندین گونه از کرونا در سراسر جهان شیوع پیدا کرده، اما گونه بریتانیایی و آفریقایی بیش از سایرین باعث نگرانی مقامات بهداشتی کشورهای مختلف شده. به همین علت سازندگان واکسن کارایی محصول خود در برابر این گونهها را آزمایش میکنند. حالا پژوهشی جدید عملکرد واکسن فایزر در برابر این گونهها را مورد بررسی قرار داده است.
در این پژوهش محققان بجای بررسی اثرات واکسن روی افراد، کارایی آن را روی نمونههای خود افراد دریافتکننده واکسن مورد بررسی قرار دادهاند. این نمونههای خون توسط دانشمندان دانشگاه آکسفورد در برابر این دو گونه کرونا قرار گرفته. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که نمونههای خون موجود در این تحقیق از افراد با تزریق یک و دو دوز واکسن گرفته شده بود.
این پژوهش که هنوز مورد بررسی و تایید دانشمندان قرار نگرفته، نشان میدهد که پس از دریافت دو دوز از واکسن فایزر، بدن در برابر گونههای جدید کرونا مقاومت قابل توجهی از خود نشان میدهد. یکی از اساتید دانشگاه آکسفورد به نام «ویلیام جیمز» که روی این دادهها کار کرده، به این موضوع اشاره داشته که با تزریق دو دوز واکسن، سطح ایمنی بدن به جایی میرسد که میتواند ویروس را خنثی کند.
جیمز و تیمش اطمینان دارند که افراد با دریافت دو دوز واکسن فایزر، در برابر گونههای جدید کرونا مقاومت میکنند. به اعتقاد جیمز با تزریق واکسن به افراد بیشتر، وضعیت جهان در تابستان پیش رو بهتر میشود:
«تکامل ویروس هنوز تمام نشده، اما فکر میکنم تا زمانی که تزریق واکسن ادامه داشته باشد و مردم دوز دوم را دریافت کنند، در تابستان وضعیت بسیار بهتری نسبت به زمان حال داشته باشیم.»
یک دوز واکسن میتواند باعث مقاومت بدن در برابر ویروس شود، اما با مقاومت بسیار بالایی مواجه نیستیم و ظاهرا پس از چندین ماه، اثر آن کاهش پیدا میکند. با توجه به این موضوع و همچنین نتایج پژوهش جدید، دریافت دوز دوم واکسن اهمیت بسیار بالایی دارد.
در نهایت باید به این موضوع کنیم که اگرچه نتایج پژوهش اخیر امیدوارکننده محسوب میشوند، اما برای بررسی کاملتر اثربخشی واکسن فایزر روی این گونهها به تحقیقات و دادههای بیشتری نیاز است.