مجله ایلیاد/محققین علوم سیاره‌‌ای با استفاده از داده‌های مدارگرد شناسایی مریخ متعلق به ناسا، توانسته‌اند نقشه‌ای شامل ۸ تریلیون پیکسل از سیستم رودخانه‌های مریخ تهیه کنند. مریخ در زمان‌های گذشته دنیایی مرطوب بوده و محققین توانسته‌اند شواهد مربوط به دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و یخچال‌های طبیعی را بر روی آن کشف کنند.

برجستگی‌های ناشی از رودخانه‌های موجود بر روی مریخ، متعلق به ۳ تا ۴ میلیارد سال پیش هستند. در آن زمان رودخانه‌ها رسوبات فراوانی را در بستر خود باقی گذاشته‌اند و درون برجستگی‌های رودخانه‌ها می‌توان این رسوبات را نیز مشاهده کرد. در طول سالیان متمادی، این رسوبات در کانال‌های آبی تجمع کرده‌اند و آثار وجود رودخانه‌ها کمتر هویدا است. این برجستگی‌ها فقط در نیمکره‌ی جنوبی مریخ وجود دارند.
 
دکتر «جی دیکسون» از دانشگاه کلتک، می‌گوید: «این برجستگی‌ها به احتمال زیاد در گذشته بر روی همه‌ی سطح مریخ وجود داشته‌اند، ولی فرآیندهایی که در ادامه بر روی این سیاره رخ داده‌اند، باعث دفن شدن و یا فرسایش علائم وجود آن‌ها در دیگر مناطق سیاره شده است. نیمکره‌ی شمالی مریخ بسیار صاف است که می‌توان دلیل آن‌را پوشیده شدن سطح آن به‌وسیله‌ی جریان سنگ‌های مذاب دانست. علاوه بر این، نیمکره‌ی جنوبی مریخ یکی از مسطح‌ترین مناطق موجود در کل سیاره‌های منظومه‌ی شمسی است.»

دکتر «وودوارد فیشر» به عنوان همکار این تحقیق، می‌گوید: «مسطح بودن بیش از حد نیمکره‌ی جنوبی مریخ شرایط را برای ته‌نشینی رسوبات فراهم کرده است و به این ترتیب، شواهد مورد مطالعه‌ی کنونی ایجاد شده‌اند.»

در نقشه‌ی سیستم رودخانه‌های جدیدی که محققین تهیه کرده‌اند، ۱۸ برجستگی جدید مربوط به رودخانه‌های مریخی وجود دارد. بررسی دقیق‌تر نقشه‌ی جدید، نشان داده است که برخی از برجستگی‌هایی که در گذشته کشف شده بودند، مربوط به رودخانه‌ها نیستند و احتمالاً توسط جریان سنگ‌های مذاب و یخچال‌های طبیعی ایجاد شده‌اند.

دکتر فیشر می‌گوید: «به کمک این نقشه اکنون ما درک بهتری از توزیع رودخانه‌های باستانی بر روی مریخ داریم و کاوش‌های آینده می‌توانند از این اطلاعات برای بررسی شرایط سطح‌شناسی و آب و هوایی مریخ در گذشته استفاده کنند. یکی از بزرگ‌ترین کشفیاتی که در ۲۰ سال گذشته انجام شده، کشف وجود رسوبات بر روی مریخ است. به کمک اطلاعات جدید می‌توانیم نه تنها مریخ را بهتر بشناسیم، بلکه نحوه‌ی تکامل سیارات را نیز بهتر درک کنیم.»

نتایج این یافته‌ها در مجله‌ی Geology منتشر شده است.