بیگ بنگ/ سه فضاپیمای رباتیکی که ماه گذشته از زمین پرتاب شدند، مسیر خود را در منظومه شمسی به درستی تنظیم کردهاند و با پایان دور اول اصلاح مسیرشان باید شاهد رسیدن آنها در فوریه 2021 به سیاره سرخ باشیم. کاوشگر «استقامت مریخ 2020» ناسا روز سی جولای از کیپ کارناوال پرتاب گردید؛ یعنی پس از پرتاب موفقیتآمیز مدارگرد «امید» امارات متحده عربی در 19 جولای و فضاپیمای تیانون چین هم در 23 جولای به فضا پرتاب شد.
این فضاپیماها در طی بازه چند هفتهای و زمانی پرتاب شدند که زمین و مریخ در موقعیت مناسبی در مدارشان به دور خورشید قرار داشتند و مسیری مستقیم میان سیارهها فراهم آمده بود. قرار است هر سه فضاپیما در ماه فوریه 2021 به مقصد برسند. ناسا روز 14 آگوست اعلام کرد که فضاپیمای مریخ 2020 توانست نخستین اصلاح مسیرش را با موفقیت انجام دهد. این فضاپیما سه موتور پیشران خود را برای تنظیم مسیرش به سوی مریخ به کار انداخت. لانچر اطلس 5 به طور عامدانه فضاپیمای مریخ 2020 را به سمت مسیری هدایت کرد تا از مریخ دور شود؛ با این کار اطمینان حاصل میشد که بخش بالایی موشک در سیاره سرخ سقوط نمیکند. تا همین امروز 4 شهریور، کاوشگر استقامت که درون پوسته هوایی فضاپیمای مریخ 2020 قرار گرفته، بیش از 71 میلیون کیلومتر را طی کرده است.
کاوشگر استقامت یکی از گودالهای سیاره مریخ را برای یافتن نشانههایی از حیات باستانی و همچنین جمعآوری نمونه سنگ بررسی خواهد کرد. قرار است این نمونهها به زمین باز گردانده شوند. علاوه بر پنج مورد اصلاحی که مدیران ماموریت مریخ 2020 در نظر گرفتهاند، آنها این فرصت را دارند تا فضاپیما را به گونهای هدایت کنند که در صورت نیاز عملیات پشتیبانی هم انجام دهد. تصحیح مسیر بعدیِ مریخ 2020 برای روزهای 30 سپتامبر، 18 دسامبر، 10 فوریه و 16 فوریه در نظر گرفته شده است. بدین ترتیب، زمینه برای فرود استقامت در مریخ در روز 18 فوریه مهیا خواهد شد.
این فضاپیما با سرعت حدود 114 هزار کیلومتر بر ساعت، از زمین فاصله میگیرد. سفر به مریخ حدود هفت ماه طول خواهد کشید، مریخ حدود ۴۸۰ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد. طی این سفر، مهندسان چندین فرصت برای تنظیم مسیر پرواز فضاپیما دارند تا اطمینان حاصل کنند که سرعت و جهت آن برای ورود به دهانۀ جزرو در مریخ بهترین است.

بر اساس آژانس خبری دولتی ژینهوآی چین، فضاپیمای تیان ون 1 مریخ چین نخستین دور اصلاح مسیرش را پس از پرتاب در روز 1 آگوست تجربه کرد. فضاپیما موتور اصلی خود را به مدت 20 ثانیه اول مانورش به کار انداخت تا عزیمت به سمت مریخ به شکل برنامهریزی پیش رود. این مانور به منظور آزمایش موتور اصلی این کاوشگر انجام شد که عملکرد خوبی در دور اول داشت. فضاپیمای تیان ون 1 مریخ در روز 23 جولای با موشک Long March 5 به فضا پرتاب شد. این عملیات بلندپروازانه نخستین اقدام فضایی چین به مقصد مریخ برشمرده میشود.
طبق برنامهریزی، این فضاپیما در ماه فوریه 2021 خود را به مدار پیرامون مریخ خواهد رساند؛ مدارگرد پیش از آزادسازیِ فرودگر به مدت 2 الی 3 ماه به دنبال محل فرود مناسب در مریخ خواهد گشت تا سرانجام زمینه برای ورود مریخنورد به اتمسفر مریخ فراهم آید. اگر همۀ این اهدافِ چین با موفقیت تحقق بپذیرد، چین به سومین کشور پس از شوروی و آمریکا تبدیل خواهد شد که در مریخ فرود میآید. همچنین، دومین کشوری خواهد بود که یک کاوشگر رباتیک به سیاره سرخ ارسال میکند. ناسا تنها سازمانی است که تاکنون موفق شده یک کاوشگر را در این سیاره فرود آورَد. مدارگرد اُمید امارات نیز نخستین دور اصلاح مسیرش را با موفقیت به پایان رسانده است. مقامات این ماموریت روز 17 اوت این خبر را اعلام کردند.

مدارگرد امید امارات نیز به مانند فضاپیمای مریخ 2020 ناسا و تیان ون چین در ماه فوریه به مریخ خواهد رسید. مدارگرد امید که تحت حمایت مالی امارات قرار دارد، یک دوربین دیجیتال با خود حمل میکند تا از سطح مریخ، طوفانهای گرد و غبار و ابرهای یخی این سیاره عکس بگیرد. امید نخستین کاوشگر میانسیارهای جهان عرب است.