مجله ایلیاد/ مطالعات اخیر نشان داده است که مدل دانشمندان از کیهان نمی‌تواند آن‌چنان معتبر باشد و اندازه‌گیری‌های مختلف از نرخ انبساط جهان با یکدیگر سازگاری ندارند و رصدهای جدید نیز ایرادات اساسی به مدل استاندارد کیهان وارد کرده‌اند. رصدهای جدید نشان می‌دهند که جهان حدود ۱۰ درصد از چیزی که تا کنون تصور می‌کردیم، همگن‌تر است.

منظور از همگن بودن جهان این است که همه جای جهان در مقیاس بزرگ کم و بیش یکسان هستند و اگر از فاصله‌ی خیلی دور به دنیا بنگرید، تفاوت فضاهای خالی و خوشه‌های کهکشانی قابل توجه نیست. این نوع رصدها نیازمند داده‌های بسیار زیادی هستند. تیم «کیدز» تقریباً ۵ درصد از آسمان‌ها را رصد کرده‌اند و ۳۱ میلیون کهکشان را تا فواصل ۱۰ میلیارد سال نوری تحت بررسی قرار داده‌اند.

در مدل استاندارد کیهان، جنگ بین ماده و انرژی تاریک است. ماده دارای گرانش است و اجرام را به سمت یکدیگر می‌کشد و توزیع کهکشان‌ها را فشرده‌تر می‌کند، در صورتی که دانشمندان انرژی تاریک را مسئول انبساط جهان می‌دانند و اذعان دارند که این انرژی است که اجرام را از یکدیگر دور می‌کند.

ماده‌ی تاریک و انرژی تاریک هنوز به صورت یک فرض هستند، ولی دلایل زیادی وجود دارد که بتوانیم وجود آن‌ها را باور کنیم، زیرا می‌توانند دیده‌های ما در جهان را توضیح دهند. البته باید اذعان داشت که ماده و انرژی تاریک به احتمال زیاد از بهترین تئوری‌های کنونی درباره‌ی آن‌ها نیز متفاوت هستند. محققین کیدز نشان داده‌اند که اگر مشخصات مورد انتظار ماده و انرژی تاریک درست می‌بود، جهان باید فشردگی کمتر از چیزی می‌داشت که آن‌ها رصد کرده‌اند. بنابراین نظریه‌ی متفاوت بودن ماده و انرژی تاریک با احتمال بیشتری درست است. نتایج این رصدها در مجله‌ی Astronomy & Astrophysics منتشر شده است.

دکتر «ماریکا اصغری» از دانشگاه ادینبرو به‌عنوان همکار این تحقیق، می‌گوید: «مدل استاندارد جهان بر روی فیزیک ماده و انرژی تاریک متکی است. دانشمندان مانند ما باید این مدل را تا جایی که ممکن است، مورد آزمایش قرار دهند.»

هر چند مدل استاندارد به خوبی بسیاری از رصدهای دانشمندان را پیش‌بینی کرده است، ولی پیشرفت‌هایی که در نحوه‌ی رصدها انجام شده و افزایش توانایی‌های تحلیلی نشان دهنده‌ی کمبودهای این مدل است. پروفسور «هندریک هیلدبرانت» از دانشگاه بوخوم، می‌گوید: «به عنوان کیهان‌شناس باید بیشتر از تئوری، بر روی رصدها تکیه کنیم. ما در عصر هیجان‌انگیزی زندگی می‌کنیم و تکنولوژی‌های زیادی در اختیار داریم تا بتوانیم رصدهای خارق‌العاده‌ای انجام دهیم.»