مجله ایلیاد/ بر اساس مطالعهی جدیدی که بر روی کوههای آلپ سوئیس انجام شده است، محققین دریافتهاند که برخی از نواحی این کوهها، در حال بلندتر شدن هستند. در واقع سرعت رشد این کوهها بیشتر از سرعت فرسایش آنها است. نتایج یافتههای این مطالعه با دو مطالعهی گذشته در مورد کوههای آلپ که به عدم رشد این کوهها رسیده بودند، تناقض دارد.
تیمی از محققین بینالمللی با آنالیز ایزوتوپهای متفاوت از عناصر مختلف در شنهای موجود در کف رودخانههای منشعب شده از آلپ، به نتایج جالبی رسیدهاند. بهعنوان مثال، ایزوتوپ «برییلیوم-۱۰» نشان دهندهی نرخ فرسایش در بخشهای مختلف آلپ است. این ایزوتوپ زمانی شکل میگیرد که اشعههای کیهانی یا بخشهایی از اتمها مانند پروتون و الکترون و هستههای باردار از درون اتمسفر زمین عبور کنند و به سطح زمین برسند. زمانی که این تشعشعات به سطح زمین برخورد میکنند، باعث واکنش هستهای در اتمهای اکسیژن میشوند و در نهایت بریلیوم-۱۰ تولید میشود.
این ایزوتوپ در بالاترین لایههای سطح زمین تجمع میکند، بنابراین دانشمندان با اندازهگیری موجودی این ایزوتوپ در رسوبات میتوانند عمر لایهی رسوبی را پیدا کنند. دانههای کوارتزی که غلظت ایزوتوپ بریلیوم-۱۰ در آنها بالا است، با احتمال بالایی برای مدتی طولانی در معرض اشعههای کیهانی بودهاند و دانههایی که غلظت بریلیوم-۱۰ در آنها کم است، عمر کمتری دارند.
دکتر «فریتز شلونگر» از دانشگاه برن سوئیس بهعنوان همکار این تحقیق، میگوید: «به کمک این روش میتوان نرخ متوسط هزاران سالهی فرسایش در کوههای آلپ را پیدا کرد.»
دانشمندان با بررسی دانههای کوارتز جمعآوری شده از ۳۵۰ رودخانهی منشعب شده از کوههای آلپ، توانستهاند تصویری کلی از نرخ فرسایش در این کوههای اروپایی را تخمین بزنند.
محاسبات دانشمندان نشان داده است که تغییرات ارتفاع آلپ در همه جا یکسان نیست. بهعنوان مثال، در برخی از قسمتهای آلپ در جنوب سوئیس هر هزار سال ارتفاع کوه ۷.۵ متر کاهش پیدا کرده است و در شرق سوئیس نزدیک رودخانهی تور، نرخ کاهش ارتفاع ۱.۴ سانتیمتر در هزار سال بوده است. برخلاف این مناطق که کوهها در حال کوتاهتر شدن هستند، در مناطق مرکزی کوههای آلپ ارتفاع در حال افزایش است. ارتفاع این مناطق در هر هزار سال ۸۰ سانتیمتر افزایش پیدا کرده است.
دلیل تفاوت مشاهده شده هنوز کاملاً شناخته شده نیست، ولی دانشمندان دریافتهاند که بارش باران و برف تاثیر قابل ملاحظهای در این زمینه ندارند، ولی شیب و توپوگرافی کوهها بر روی این موضوع تاثیر دارند.
نتایج این مطالعه در مجلهی Earth-Science Reviews چاپ شده است.