کلیک/ با وجود اینکه دو عبارت Megabite و Megabyte هر دو با یک علامت اختصاری نمایش داده میشوند؛ اما این دو واحد اندازهگیری که برای اندازهگیری اطلاعات به کار میروند با یکدیگر متفاوت هستند.
واحد bit در مقابل Byte
اخیراً ارائه دهندگان اینترنت پر سرعت برای نمایش پهنای باند اینترنت خود از عبارتهای Mega و Giga بر ثانیه استفاده میکنند. شاید ندانید که تفاوت این دو عبارت در چیست. هر بایت یا Byte شامل 8 بیت یا bit است و هر یک مگابایت شامل 64 مگابیت است.
برای نمایش مگابایت از حروف اختصاری MB استفاده میشود در حالی که برای مگابیت از حروف اختصاری Mb استفاده میشود. برای نمایش سرعت بر اساس مگابایت بر ثانیه از MB/s و برای نمایش سرعت بر اساس مگابیت بر ثانیه از Mbps استفاده میشود.
تبدیل Megabite و Megabyte
بگذارید تا تفاوت بیت و بایت در دنیای واقعی را با یک مثال نمایش دهیم. فرض کنید که پهنای باند سرویس اینترنت شما حداکثر 400 مگابیت بر ثانیه است و شما میخواهید یک فیلم با حجم 800 مگابایت را دانلود کنید. با فرض اینکه سرعت اینترنت شما در طول دانلود ویدیو دچار افت نشود میخواهیم مدت زمانی که طول میکشد تا این حجم از ویدیو را بتوانید دانلود کنید چقدر خواهد بود.
میدانیم که هر 1 مگابایت برابر 8 مگابیت است. اگر 400 مگابیت بر ثانیه را تقسیم بر 8 کنیم حداکثر سرعت دانلود شما در هر ثانیه 50 مگابایت بر ثانیه خواهد بود یعنی در هر ثانیه شما میتوانید 50 مگابایت اطلاعات را دانلود کنید. بنابراین با اینترنتی که دارای پهنای باند 400 مگابیت بر ثانیه است شما در عرض 16 ثانیه میتوانید یک ویدیو 800 مگابایتی را دانلود کنید.
اندازهگیری زمان دانلود با پهنای باند بر حسب بیت
تا پیش از این شرکتهای ارائه دهنده سرویس اینترنت یا همان ISP از واحد bit rates برای نمایش پهنای باند خود استفاده میکردند. بسیاری از کاربران اینترنت با این مشکل مواجه میشدند که چرا سرعت دانلود فایلها برای آنها با سرعتی که ارائه دهنده سرویس اینترنت ذکر کرده است متفاوت است. این تفاوت به دلیل اختلاف در سرعت و پهنای باند سرویس است. پهنای باند سرویس اینترنت به حداکثر حجم اطلاعاتی که در عرض یک ثانیه میتواند بین سرور و کامپیوتر شما ردوبدل شود اشاره دارد.
در حالی که سرعت اینترنت سرعت واقعی ارسال و دریافت اطلاعات در یک واحد زمانی مثل ثانیه است. این میزان به فاکتورهای زیادی از جمله ارائه دهنده سرویس اینترنت، نوع اتصال و همچنین موقعیت مکانی کاربر و سرور وابسته است.
بنابراین ممکن است دو کاربر هر دو سرویس اینترنتی با پهنای باند 1 گیگا بیت بر ثانیه و سرعت یکسان داشته باشند اما چون در موقعیتهای مکانی مختلف مثلاً دو شهر متفاوت قرار دارند سرعت آپلود و دانلود اطلاعات برای آنها متفاوت است.
استفاده از واحد بایت
از واحد بایت برای اندازهگیری حجم اطلاعات در فایلها و همینطور حافظهها استفاده میشود. همه حافظهها از حافظههای فیزیکی گرفته تا حافظههای سرویسهای ابری مثل Dropbox از واحد بایت برای نمایش ظرفیت خود از واحد بایت استفاده میکنند. همچنین واحد اندازهگیری حجم فایلها روی کامپیوترها نیز بایت است.
دلیل اینکه از بایت به جای بیت استفاده میشود این است که هر بیت میتواند مقداری برابر 0 یا 1 داشته باشد. هر بایت از کنار هم قرار گرفتن بیتها تشکیل میشود که حداقل ظرفیتی از حافظه که کامپیوتر میتواند پردازش کند یک بایت است. هر بایت به یک حرف اختصاص داده میشود.
چون فایلها از آن زمان تاکنون تغییرات زیادی کردهاند برای همین بایت واحد بسیار کوچکی برای اندازهگیری حجم فایل است و به جای بایت از کیلوبایت استفاده میشود.
واحدهای اندازهگیری اطلاعات؛ مگا، گیگا، ترا و چند واحد اندازهگیری دیگر
برای اندازهگیری دادهها بر اساس بایت و بیت باید با واحدهای اندازهگیری دیگری که برای نمایش حجم دادههای استفاده میشوند نیز آشنا شوید.
هر 1024 کیلوبایت یک مگابایت است؛ هر 1024 مگابایت یک گیگابایت و هر 1024 گیگابایت یک ترابایت است. برای اندازهگیری حجم حافظههای فیزیکی از عبارت ترابایت استفاده میشود در حالی که برای نمایش سرعت اینترنت از گیگابایت استفاده میشود.
بیشترین سرعتهای اینترنت عبارتند از :
25 مگابیت بر ثانیه که حدود 3.125 مگابایت بر ثانیه است. 100 مگابیت بر ثانیه که معادل 12.5 مگابایت بر ثانیه است، 1 گیگابیت بر ثانیه که معادل 128 مگابایت بر ثانیه است.