مجله ایلیاد/ طی مطالعهای جدید، برای اولین بار محققین دریافتهاند که بزرگترین ماهی دریاها «کوسه نهنگ»، میتواند زخمهای خود را با سرعت بالایی ترمیم کند. این مطالعه نشان میدهد که این کوسهها میتوانند طی تنها چند هفته زخمهای ناشی از برخورد با کشتیها را کاملاً ترمیم کنند. نتایج این مطالعه در مجلهی Conservation Physiology منتشر شده است.
طول این کوسههای بزرگ در برخی مواقع به ۱۸ متر هم میرسد و به دلیل خاص بودن آنها توریستها علاقهی زیادی به دنبال کردن آنها پیدا کردهاند و به همین خاطر، میزان جراحات این کوسهها نیز اخیراً بیشتر شده است. تا کنون اطلاعات کمی در مورد اثر این زخمها بر جمعیت کوسهها وجود داشت و دانشمندان از میزان ترمیمپذیر بودن این زخمها اطلاعی نداشتند.
دکتر «فریا وومرسلی» از دانشگاه ساوتهمپتون، میگوید: «این اطلاعات در واقع شواهد اولیه از توانایی ترمیم زخم در این گونهی حیوانی است. ما میخواستیم چیزی را پیدا کنیم که بسیاری از محققین به آن نیاز داشتند و به همین خاطر، روش جدیدی برای پایش و آنالیز زخمهای این حیوانات در طول زمان کشف کردیم.»
این روش پایش زخم کوسهها، به دانشمندان اجازه میدهد تا یک گونهی خاص را شناسایی کنند و جمعیت آنها را در کل منطقه بهدست بیاورند. در این مطالعه محققین از عکسهایی که توریستها در فضای مجازی به اشتراک گذاشته بودند استفاده کردند و توانستند روش خود را پایهگذاری کنند. بیشتر تصاویری که این محققین استفاده کردند، در اقیانوس هند گرفته شده بود که تجمع کوسهها در آنجا بیشتر است.
دکتر فریا میگوید: «با این روش ما دریافتیم که کوسهها زخمهایشان را طی چند هفته و چند ماه با توانایی بالایی ترمیم میکنند. به این ترتیب، اکنون ما درک بهتری از پویایی زخم شدن و ترمیم شدن کوسهها داریم که برای حفظ این گونه از اهمیت بالایی برخوردار است.»
دانشمندان اذعان دارند که هر چند کوسهها میتوانند به سرعت زخمهایشان را ترمیم کنند، ولی شاید این زخمها اثرات دیگری نیز بر زندگی آن ها داشته باشند که نتوانیم آنها را درک کنیم و به همین دلیل باید تا حد ممکن از آسیب رسیدن به این گونهها جلوگیری شود.
در برخی از فصول تجمع کوسهها در مناطقی که فعالیتهای انسانی زیادی وجود دارد، بیشتر میشود و باید توجه کرد تا جمعیت این گونهی ارزشمند آسیب نبیند. تحقیقات جدید نشان دادهاند که طی ۵۰ سال گذشته، جمعیت برخی از کوسهها تا ۷۱ درصد کاهش داشته است.