مجله نجوم/ یکی از رسمها و آیینهای سرزمین ایران که برگرفته از یک رویداد نجومی هم هست، استهلال هلال اول ماه قمری است. آیینی که البته جنبه دینی و شرعی آن بیشتر نمایان است.
گذشتههای دور وقتی آخر ماه و شب 29 ماه قمری میشد، مردم شهر و روستا، فردی یا گروهی بر بلندی شهر یا پشت بام منزل میرفتند تا بلکه کمان ابروی یار را در آسمان مشاهده کنند.
در روزگار کنونی وجود ابزارهای اپتیکی همچون دوچشمی و تلسکوپها از یک طرف و تغییر فتوی بعضی مراجع مبنی بر پذیرش رویت با ابزار اپتیکی (رصد با چشم مسلح)، باعث شده رصد و رویت هلال ماه مقداری تخصصیتر و به طور عمده توسط رصدگران با تجربه انجام میشود.
هلال جذاب و نازک شوال امسال در شامگاه امروز چهارشنبه 22 اردیبهشت در تمام پهنه ایران فقط با ابزار اپتیکی متعارف قابل رویت هست. و البته آخرین تصاویر ماهوارهای هم نشان میدهد که در اکثر مناطق مرکز و نیمه شمالی کشور آسمان ابری است و شانس داشتن آسمان صاف و رصد موفق، برای رصدگران جنوب و جنوب شرق کشور فراهم هست.
پیشنهاد میکنیم شامگاه فردا پنجشنبه را هم در نظر داشته باشید. در صورتی آسمان منطقه شما صاف و بدون ابر باشد، میتوانید هلال را در ارتفاع زیاد و ضخامت بیشتر به آسانی ببینید و از دیدنش لذت ببرید.
برای مطالعه بیشتر در مورد رکوردهای جهانی مربوط به رصد هلال ماه میتوانید مجله نجوم شماره ۲۴۳ را مطالعه بفرمایید
نویسندگان: علی ابراهیمی سراجی. محمد حسین الماسی
تصویرسازی: محمدصادق فغان پور