سیستم خروج دود و هوای داغ در خودروهای درون سوز که آن را با نام اگزوز می‌شناسیم، سامانه‌ای مهم و تاثیرگذار در سلامت خودرو است. این سیستم قطعات بسیاری دارد که وجود ایراد در هرکدام …

سیستم خروج دود و هوای داغ در خودروهای درون سوز که آن را با نام اگزوز می‌شناسیم، سامانه‌ای مهم و تاثیرگذار در سلامت خودرو است. این سیستم قطعات بسیاری دارد که وجود ایراد در هرکدام از آن‌ها، تنفس موتور را دچار مشکل می‌کند. یکی از این قطعات واشر گلویی اگزوز است، قطعه‌ای کوچک و نه چندان گران قیمت که حلقه اتصال دو بخش در سیستم اگزوز خودرو است.

واشر گلویی اگزوز، قطعه‌ای کوچک اما تاثیرگذار
معمولا عادت کرده‌ایم تا واشرهای پلاستیکی را در قطعات موتور خودرو ببینیم. با این حال واشر گلویی اگزوز یکی از معدود واشرهای فلزی در موتور خودرو است. این واشر دو قطعه منیفولد اگزوز و کاتالیست را به یکدیگر متصل می‌کند و در حقیقت پل اتصال بخش میانی سیستم اگروز است. واشر‌گلویی اگزوز دایره‌ای شکل است و در دو سمت آن دو سوراخ برای اتصال قطعات مختلف به یکدیگر وجود دارد.

واشرگلویی اگزوز علاوه بر آن‌که اتصال بین منیفولد و کاتالیست را برقرار می‌کند، نقش پررنگی در کاهش صدای خودرو ایفا می‌کند. در نتیجه این واشر فلزی کوچک بیش از آن چه فکر می‌کنید برای خودرو و سیستم اگزوز آن اهمیت دارد. اما چرا واشرگلویی اگزوز از جنس فلز ساخته می‌شود در حالی که بسیاری دیگر از واشرها پلاستیکی هستند؟ این قطعه با گازهای داغ خروجی از موتور سر و کار دارد و از سوی دیگر با کاتالیست در ارتباط است. در حقیقت این واشر از هر دو جهت در محاصره قطعات گرم قرار دارد؛ چرا که کاتالیست هنگام فعالیت موتور و انجام واکنش‌های شیمیایی به شدت داغ می‌شود و از سوی دیگر نیز گازهای گرم حاصل از احتراق به صورت مداوم وارد آن می‌شوند. در نتیجه واشر گلویی اگزوز از جنس فلز ساخته می‌شود تا به راحتی و بر اثر دمای زیاد آسیب نبیند.

 
علائم خرابی واشر گلویی اگزوز
توجه به این نکته ضروری است که تنها خودروهای انژکتوری به واشر گلویی اگزوز مجهز هستند، بنابراین این قطعه در خودروهای کاربراتوری معمولا یافت نمی‌شود. از بین رفتن این قطعه موجب به وجود آمدن ایراد در فرآیند کاری موتور و همچنین سر و صدا خواهد شد.

نخستین نشانه خرابی واشر گلویی اگزوز، شنیدن صدای نویز مانند از قسمت زیرین خودرو است. این صدا که همچون ویز ویز حشرات است، با افزایش دور موتور شدت بیشتری پیدا می‌کند. درست است که واشرگلویی اگزوز از جنس فلز ساخته می‌شود اما این فلز نیز در طول زمان و بر اثر عوامل طبیعی، دچار فرسودگی و خوردگی خواهد شد. همچنین در صورتی که قسمت زیرین خودرو بر اثر برخورد با دست اندازها آسیب ببیند، امکان له شدن تا کج شدن واشرگلویی اگزوز وجود دارد.

در حقیقت واشرگلویی اگزوز یک شبکه فلزی است که از به هم پیوستن سیم‌های فولادی تشکیل می‌شود. درون حفره‌های آن نیز با سرب یا گرافیت پر می‌شود تا ساختاری نرم و در عین حال مقاوم در برابر گرما ایجاد شود. به دلیل نرمی بیش از حد واشر‌گلویی اگزوز، کوچکترین ضربه فیزیکی موجب آسیب دیدن آن خواهد شد.

مشکل دیگری که واشر گلویی اگزوز را تهدید می‌کند، گرم و سرد شدن آن به دفعات مکرر است. سرد و گرم شدن مکرر اگزوز خودرو موجب می‌شود تا بافت درونی این واشر از بین برود. با از بین بردن بافت واشرگلویی اگزوز، این قطعه بسیار سست می‌شود و به راحتی قابل شکست است.

در صورتی که واشر گلویی‌اگزوز دچار خم شدگی یا شکستگی شود، مسیر گازهای خروجی از پیشرانه تغییر می‌کند. این گازها اکنون به جای کاتالیست، راهی قسمت‌های دیگری می‌شوند و سعی می‌کنند تا خود را از نواحی دیگر خارج کنند. خروج گازهای داغ از اتصالات اگزوز سبب می‌شود تا بوی بدی را استشمام کنید و علاوه برآن امکان سوختگی و داغ شدگی دیگر قطعات نیز وجود دارد.

جایگزینی واشر گلویی اگزوز
واشر گلویی قطعه‌ای ساده است و معمولا قابلیت تعمیر آن وجود ندارد. به همین دلیل پس از شناسایی ایراد، بایستی نسبت به جایگزینی آن اقدام کنید. این واشر به راحتی با سایر قطعات اگزوز هماهنگ می‌شود و تعویض آن کار دشواری نیست. همان‌طور که در مقدمه مطلب اشاره کردیم، واشرگلویی اگزوز دو سوراخ دارد که در حقیقت برای اتصالات این قطعه هستند. دو پیچ فنری با فشرده شدن آزاد می‌شوند و پس از آزاد شدن، مجددا به وضعیت پیشین باز می‌گردند. نکته ایمنی در تعویض واشر گلویی اگزوز، این است که باید عملیات تعویض را در زمان سرد بودن خودرو انجام دهید.