گجت نيوز/کارشناسان تشعشعات مرگبار فضايي را محدوديت جدي براي زندگي در سياره سرخ ميدانند و اکنون بررسيهاي جديد نشان ميدهد زندگي در مريخ براي انسان فقط طي انجام ماموريتهاي ۴ ساله ايمن خواهد بود.
يک گروه بينالمللي از دانشمندان حوزه فضا با انتشار بيانيهاي خطرهاي ناشي از تشعشعات و تابش ذرات بر فضانوردان در مريخ را تشريح کردند. طبق اين بيانيه، بررسيهاي جديد حاکي از آن است که انسان بيش از ۴ سال نميتواند در معرض اشعههاي کياني در سياره مريخ قرار بگيرد؛ چرا که اين سطح از حد مجاز بيشتر بوده و سلامت انسان را به شدت تهديد خواهد کرد.
خطرهاي زندگي در مريخ
اين محققان تابش تشعشعات و ذرات از خورشيد، ستارگان و کهکشانهاي دور را يکي از خطرهاي بزرگ براي مسافران آينده مريخ دانستند. در واقع انسانها به کمک مغناطيسسپهر (مگنتوسفر) سياره زمين از اين اشعههاي خطرناک در امان هستند، اما هنگامي که انسان از اين سياره خارج شده و عازم يک سفر طولاني مدت به فضا ميشود، به شدت در مقابل اين اشعهها آسيبپذير خواهد بود.
در بخش ديگري از اين مقاله محققان تاکيد کردند اگر ماموريت فضانوردان طي سفر به مريخ بيش از ۴ سال به طول انجامد، اين فضانوردان به ميزان زيادي در معرض سطوح خطرناکي از تشعشعات قرار خواهند گرفت؛ تشعشعاتي که منبع اکثر آنها از خارج منظومه شمسي است.
محققاني از دانشگاه کاليفرنيا لس آنجلس (UCLA)، موسسه فناوري ماساچوست (MIT)، موسسه علم و فناوري اسکولکوو در مسکو و مرکز GFZ پوتسدام براي بررسي خطرهاي سفر به مريخ مدلهاي ژئوفيزيکي تابش ذرات را با مدلهاي اثرات تابش روي انسان و فضاپيماها مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.
استفاده از خورشيد براي در امان ماندن از تشعشعات
اين محققان در بخش ديگري از مقاله خود تاکيد کردند با زمانبندي ويژه براي ماموريت آينده در مريخ ميتوان از تشعشات در امان ماند. در اين مقاله آمده است سازمانهاي فضايي بايد براي فضاپيما مريخي به ميزان کافي محافظ در نظر بگيرند و همچنين ماموريت انسان در مريخ بايد کمتر از ۴ سال باشد تا اين تشعشعات به انسانها آسيب نرساند.
محققان در اين مقاله تاکيد کردند ماموريت سفر به مريخ ميبايست طي حداکثر فعاليت خورشيدي باشد؛ چرا که اوج فعاليت خورشيدي ميتواند خطرناکترين ذرات کهکشانهاي دور را منحرف کند که چنين فرايندي در واقع يک نوع حفاظ براي فضانوردان در حال سفر به مريخ محسوب ميشود.
يوري شپريتز، ژئوفيزيکدان UCLA و يکي از نويسندگان اين مقاله عنوان کرد بر اساس فناوريهاي فعلي بايد گفت سفر به مريخ حدود ۹ ماه طول خواهد کشيد. از اين رو فضانوردان طي ماموريت مريخي خود بايد ۱.۵ سال را فقط به رفت و برگشت به اين سياره سرخ اختصاص دهند. وي افزود با وجود اين که تابش فضايي براي ماموريتهاي انساني به مريخ محدوديتهاي شديدي را به همراه دارد، اما سازمانهاي فضايي ميتوانند چنين ماموريتيهايي را با برنامهريزي دقيق به انجام برسانند.