مجله ایلیاد/ محققین کالج دانشگاهی لندن، روش نمونهبرداری جدیدی توسعه دادهاند که به کمک آن و با نمونهبرداری از واکس گوش، میتوان سطح هورمون استرس را در بدن افراد اندازهگیری کنند. این تکنولوژی قیمت ارزانی دارد و استفاده از آن نیز ساده است و به سرعت میتواند سطح هورمون «کورتیزول» را درون واکس موجود در گوش اندازهگیری کند. مقالهای که این دستگاه در آن شرح داده شده، در مجلهی Heliyon منتشر شده است.
دکتر «آندرس ویوس» بهعنوان نویسندهی اصلی مقاله، میگوید: «نمونهبرداری کورتیزول عموماً سخت است، زیرا سطح این هورمون نوسان زیادی دارد و بنابراین نمونهبرداری از آن از دقت کافی برخوردار نیست. روشهای نمونهبرداری نیز همیشه دارای خطا هستند و به همین خاطر، نتایج بهدست آمده تحت تاثیر این موضوع نیز قرار میگیرند. با این حال، سطح کورتیزول موجود در واکس گوش پایداری بیشتری دارد و دستگاه جدید ما نمونهبرداری و اندازهگیری سطح این هورمون را به آسانی و با کارایی بالایی انجام میدهد.»
این تیم تحقیقاتی برای آزمایش دستگاه خود، ۳۷ نفر را مورد بررسی قرار دادند و واکس گوش آنها را با سرنگ خارج کردند و سپس یک ماه بعد مجدداً از یک گوش با سرنگ واکس خارج کردند و از دستگاه جدید برای گوش دوم شرکتکنندگان استفاده کردند. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از دستگاه جدید راحتتر از سرنگ است و میزان هورمون کورتیزول را نیز بدون توجه به عوامل دیگری مانند الکل با دقت بالاتری اندازهگیری میکند.
کورتیزول هورمونی است که در غدد آدرنال تولید میشود و بهعنوان هورمون اصلی استرس شناخته میشود. کورتیزول باعث بالا رفتن سطح قند خون میشود، فشار خون را تنظیم میکند و منابع بدن را به مناطقی هدایت میکند که در زمان بروز استرس بیشتر نیازمند این منابع هستند.
اندازهگیری کورتیزول در تشخیص بیماریهای زیادی مانند تولید کم یا زیاد آن در بدن، استرس بیش از حد و افسردگی اهمیت بالایی دارد، ولی تا کنون روش استاندارد و قابل اعتمادی برای اندازهگیری میزان این هورمون در بدن وجود نداشته است. یکی از روشهای اندازهگیری این هورمون، موی سر بیماران است که زمان زیادی میبرد، قابل اعتماد نیست و فرآیند گرانی دارد. با دستگاه جدیدی که دکتر ویوس و همکارانش توسعه دادهاند، همهی افراد میتوانند خودشان میزان هورمون کورتیزول را اندازهگیری کنند.
این دستگاه از موم زنبور عسل الهام گرفته شده است، زیرا این اعتقاد وجود دارد که موم در مقابل آلودگیهای باکتریایی مقاومت بالایی دارد و واکس گوش انسان نیز خصوصیات مشابهی با موم زنبور عسل دارد. محققین معتقدند که دستگاه توسعه داده شده، میتواند میزان قند موجود در واکس و حتی پادتن بیماری کووید-۱۹ را نیز اندازهگیری کند.