مجله ایلیاد/ موسسهی فیزیک و تکنولوژی مسکو طی مقالهای که در مجلهی Geosciences منتشر کرده است، نظریهی جدیدی برای دلیل گرمایش سریع سرزمین شمالگان ارائه کرده است. آنها حدس میزنند که این اتفاق بهخاطر مجموعهای از زلزلهها رخ داده است.
گرمایش جهانی یکی از مشکلاتی است که نسل بشر با آن روبهرو است. اکثریت محققین اعتقاد دارند که این مشکل ساختهی دست بشر است، زیرا بشر غلظت گازهای گلخانهای را در اتمسفر افزایش داده است. این دلیل اما توضیح نمیدهد که چرا برخی اوقات دما به یکباره افزایش پیدا میکند.
در سرزمین شمالگان، یکی از عوامل محرک گرمایش هوا، آزاد شدن متان از لایههای یخی زمین است و عامل دیگر وجود هیدراتهای گازی پایدار است. از زمانی که محققین دمای سرزمین شمالگان را پایش کردهاند، دو بار در سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰ و سالهای ۱۹۸۰ تا امروز افزایش دمای جهانی مشاهده شده است.
«لئوپولد لبکوفسکی» بهعنوان نویسندهی اصلی مقالهی این تیم تحقیقاتی، مجموعهای از زمین لرزههای بزرگ در سالهای منجر به افزایش دمای سرزمین شمالگان را به عامل محرک افزایش دما محسوب کرده است. برای صحتسنجی این نظریه، وی سه پرسش را مطرح کرده است:
آیا زمان افزایش دما با زمان رخداد زمینلرزهها سازگاری دارد؟
مکانیسم تاثیر رخداد زمینلرزه بر افزایش دمای ۲۰۰۰ کیلومتر دورتر چیست؟
این زمینلرزهها چه تاثیری بر انتشارات متان دارند؟
آنالیز دادههای تاریخی نشان داده است که در قرن ۲۰ میلادی دو بار مجموعهای از زمینلرزهها سرزمین شمالگان را در نوردیده است و طی ۱۵ تا ۲۰ سال پس از آن، دمای سرزمین شمالگان به یکباره افزایش پیدا کرده است.
برای پاسخ دادن به پرسش مربوط به مکانیسم اثر زمینلرزه بر افزایش دما، محققین مدل زمینشناسی پیشرفتهای توسعه دادند که حرکت امواج تکتونیکی را در سال پیشبینی میکند. مدل توسعه داده شده نشان میدهد که این امواج سالانه ۱۰۰ کیلومتر حرکت دارند و با در نظر گرفتن فاصلهی محل زمینلرزهها و مکان بروز گرمایش که ۲۰۰۰ کیلومتر است، میتوان دریافت که فاصلهی زمانی ۱۵ تا ۲۰ ساله بین زمینلرزهها و افزایش دما نیز منطقی است.
برای پاسخ دادن به پرسش سوم، دانشمندان اینگونه توضیح دادهاند که امواج زمینلرزهها فشار اضافی به لایههای یخی وارد کرده است که این فشار اضافی برای از هم پاشیدن ساختار درونی هیدراتهای گازی و متان ذخیره شده در لایههای یخی کافی است. متان آزاد شده میتواند به خاطر اثر گلخانهای باعث گرمایش هوای این مناطق شود.