مجله ایلیاد/ خوشهی کهکشانی «HSC J023336-053022» یک خوشهی عظیم است که در فاصلهی ۴ میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد. دمای مواد درون این خوشه، صدها میلیون درجهی سانتیگراد گرما دارند و در واقع ۲۵ برابر گرمتر از هستهی خورشید هستند.
خوشههای کهکشانی معمولاً شامل هزاران کهکشان از سن، اندازه و شکلهای مختلف هستند. جرم این خوشهها عموماً یک میلیون میلیارد برابر خورشید است و معمولاً بیش از یک میلیارد سال طول میکشد تا خوشههای کهکشانی کوچکتر در کنار یکدیگر تشکیل یک خوشهی کهکشانی عظیم بدهند. در مورد خوشهی HSC J023336-053022، زیرگروههای مختلفی از کهکشانها دور هم این خوشهی عظیم را تشکیل دادهاند.
نواحی که در تصویر تهیه شده از این خوشه به رنگ آبی-صورتی درآمده است، دو زیرخوشه را نشان میدهد که به آرامی به سمت زیرخوشهای دیگر در حال حرکت است و در آینده با آن برخورد میکند. این فرآیند گرمایش شدیدی را در پی دارد و دماهای خارقالعادهای طی این فرآیند بهوقوع خواهد پیوست.
برای ساخت تصویر این خوشهی کهکشانی عظیم، سه تیم مختلف از ستارهشناسان بینالمللی رصدهای مختلف از این خوشهی کهکشانی در طیفهای الکترومغناطیسی مختلف را جمعآوری کردهاند و توانستهاند جنبههای مختلف این خوشه را به تصویر بکشند. رنگهای مختلفی که در تصویر مشاهده میشود، به این صورت قابل تفسیر هستند:
– کهکشانهای منفرد درون خوشه به رنگ نارنجی نمایش داده شدهاند.
– مادهی تاریکی که نشان دهندهی دو زیرخوشهی این خوشهی عظیم است، به رنگ آبی دیده میشود.
– گازهای گرم و چگال به رنگ سبز نمایش داده شدهاند و رنگ قرمز نیز گازهای پرفشار و داغ با چگالی کم را نشان میدهد. این گاز کمچگال در واقع پُرکنندهی فضای بین کهکشانهای یک خوشهی کهکشانی است.
اگر رصدهای رادیویی نیز به این تصویر اضافه شود، نتیجهی حاصلشده، خیلی خاص خواهد بود؛ زیرا تا کنون فرآیند ایجاد گرمایش در نتیجهی برخورد خوشههای کهکشانی و یا درون یک خوشهی عظیم به تصویر کشیده نشده است. در تصویر تهیه شده جایی که رنگ سبز به قرمز متمایل میشود، جایی است که این اتفاق در حال رخ دادن است.
این فرآیند مقادیر زیادی انرژی و گرما آزاد میکند و دمای گازهای میان کهکشانی را دهها بار بیشتر میکند. دمای این گازها قبل از ایجاد گرمایش حدود ۴۰ میلیون درجهی سانتیگراد است؛ خود این دما نیز ۲.۷ برابر دمای هستهی خورشید است.