محققین اخیراً مطالعهای انجام دادهاند و طی آن دریافتهاند که یکی از داروهای مورد استفاده در درمان مشکلات قلبی و فشار خون بالا، میتواند در درمان اعتیاد به الکل نیز مفید باشد. در این مطالعه موشها و انسانها مورد بررسی قرار گرفتهاند و مشخص شده است که داروی «اسپیرونولاکتون» میتواند در کاهش مصرف الکل مفید واقع شود. نتایج این مطالعه در مجله Molecular Psychiatry منتشر شده است.
ترکیب یافتههای بهدست آمده از مطالعات انجام شده بر روی موشهای آزمایشگاهی، موش خرماها و انسانها باعث شده دانشمندان اطمینان حاصل کنند که این یافتهها پتانسیل کاربرد زیادی دارند و به همین دلیل ارزش آنرا دارد که مطالعات بیشتری بر روی داروی اسپیرونولاکتون بهعنوان داروی درمان اعتیاد به الکل انجام شود. اعتیاد به الکل در حال حاضر میلیونها آمریکایی را درگیر خود کرده است.
در حال حاضر ۳ داروی مختلف برای درمان اعتیاد به الکل در آمریکا وجود دارد. این داروها کارایی مناسبی دارند و کمک شایانی به برطرف کردن اعتیاد میکنند. از آنجا که اعتیاد به الکل باعث بروز فرآیندهای زیستی مختلفی در بدن میشود، لازم است داروهای جدیدی برای درمان آن پیدا شود و گزینههای بیشتری برای درمان این بیماری در دسترس باشد و به همین دلیل دانشمندان تلاشهای زیادی برای گسترده کردن بازه داروهای مورد استفاده در درمان اعتیاد انجام دادهاند.
در مطالعات گذشته محققین نشان داده بودند که گیرندههای «مینرالوکورتیکوئید» که در مغز و دیگر اندامهای بدن قرار دارند و در تنظیم تعادل سیالات و الکترولیتهای بدن نقش دارند، میتوانند در مصرف الکل نیز نقش داشته باشند. محققین نشان دادهاند که هر چه این گیرندهها سیگنالهای بیشتری ارسال کنند، مصرف الکل نیز در فرد بیشتر میشود. اکنون محققین آزمایشهای خود را بر روی داروی اسپیرونولاکتون که متوقفکنندهی گیرندههای مینرالوکورتیکوئید است انجام دادهاند تا اثرات آنرا بسنجند. از داروی اسپیرونولاکتون برای درمان مشکلات قلبی و همچنین افزایش فشار خون استفاده میشود.
محققین با انجام آزمایش بر روی دو گونه موش دریافتند که هر چقدر دوز اسپیرونولاکتون بالاتر باشد، مصرف الکل کمتر میشود؛ در صورتی که این دارو تاثیری در مصرف آب و دیگر غذاها ندارد. در مطالعهای موازی، دانشمندان تعداد زیادی از افرادی که به خاطر مشکلات خود مجبور به مصرف اسپیونولاکتون بودند را نیز مورد مطالعه قرار دادند. آنها دریافتند که ارتباط مستقیم و قوی بین میزان مصرف این دارو و کاهش مصرف الکل وجود دارد.