بیگ بنگ/ با آزمایش دو شکاف “توماس یانگ” میتوان به شگفتیهای فیزیک کوانتوم پی برد. آزمایش دو شکاف که نور را در دو حالت موج و ذره به اثبات میرساند به اندازۀ کافی عجیب و غیرقابل تصور است، به خصوص اینکه عمل ِ مشاهدۀ فوتون نور میتواند آن را از موج به ذره یا برعکس تبدیل کند.
طبق آزمایش دو شکاف در صورتی که هر یک از پرتوهای نوری خارج شده از یکی از شکافهای صفحه آزمایش را مشاهده کنید، در واقع پرتو را مجبور کردهاید خصوصیات ذرهای به خود بگیرد و اگر به صفحۀ هدف برخورد پرتو، چشم بدوزید خصوصیت موج گونه به پرتو نور بخشیدهاید. اما در صورتی که پس از عبور پرتو نور از شکاف به مسیری که از آن ناشی شده است، چشم بدوزید آنگاه است که پرتو نور می تواند در هر دو حالت شکل بگیرد. به بیانی دیگر زمان حال بر گذشته پرتو نوری تاثیر گذاشته است.
آزمایش فیزیکدان «جان ویلر» در سال ۱۹۷۸ عجایب فیزیک کوانتوم را به اثبات رساند. آزمایش وی نشان داد مشاهدۀ یک ذره در زمان حال میتواند سرنوشت یک ذرۀ مشابه دیگر را در گذشته متحول سازد.
این آزمایش در آزمایشگاه تنها چند صد هزارم ثانیه به طول میانجامد، اما در مشاهده نورهای ناشی از ستارههای دوردست نیز صدق میکند. در واقع مشاهده اکنون ستارههای دوردست میتواند گذشتهی چند هزار یا میلیون سالهی آنها را تغییر دهد.