مجله ایلیاد/ بر اساس آنالیزی که در انگلیس انجام شده است، محققین دریافته‌اند که بیست درصد مبتلایان به کووید۱۹ تا ۵ هفته پس از بهبودی هنوز عوارض جانبی بیماری را با خود همراه دارند. علاوه بر این، ده درصد مبتلایان نیز به مدت ۱۲ هفته علائم ابتلا به این بیماری را حس می‌کنند.

دفتر آمار ملی انگلیس، طی گزارشی که در مورد ابتلا به کووید۱۹ جمع‌آوری کرده است، نشان داده است که عوارض ابتلا به این بیماری می‌تواند تا ماه‌ها با بیماران باقی بماند. مطالعات دیگری نیز تا کنون انجام شده بود تا این نتیجه را اعلام کنند، ولی هیچکدام از آن‌ها گستردگی مطالعه‌ی انجام شده در انگلیس را نداشته‌اند. دفتر آمار ملی انگلیس اذعان دارد که این بررسی‌ها هنوز در حال ادامه است و بینش مهمی که در زمینه‌ی پدیده‌ی کووید۱۹ طولانی‌مدت به‌دست آمده، تنها بخش کوچکی از نتایج این مطالعه است.

دفتر آمار ملی انگلیس گزارش کرده است که این مطالعه صدها هزار مبتلا را در انگلیس تحت بررسی دارد. طبق گزارش این دفتر، در هفته‌ی اول آبان ۱۸۶،۰۰۰ انگلیسی با علائم کووید۱۹ زندگی می‌کرده‌اند و این علائم بین ۵ تا ۱۲ هفته ادامه داشته است.

مرسوم‌ترین علائم گزارش شده عبارت‌اند از خستگی، سرفه، سردرد، از دست دادن بویایی و چشایی، خارش گلو، تب، نفس تنگی، حالت تهوع، اسهال و درد در پایین‌تنه.

دکتر «دیوید استرین» از دانشگاه اگزتر به‌عنوان کسی که در این مطالعه حضور نداشته است، می‌گوید: «این داده‌های اولیه بسیار نگران کننده هستند. با استفاده از این داده‌ها می‌توان خطر بروز حمله‌ی قلبی، ایست قلبی و سکته‌ی مغزی را در بیماران مبتلا به کووید۱۹ تخمین زد. داده‌ها نشان می‌دهد که این بیماری‌ها برای دارندگان علائم کووید۱۹ تا ۱۲ برابر بیشتر رخ می‌دهد. در مورد ابتلا به دیابت و از کار افتادن کلیه نیز مبتلایان به کووید۱۹ به ترتیب ۹ و ۱۰ برابر بیشتر در خطر هستند. این اطلاعات نشان می‌دهد که کووید۱۹ فراتر از یک بیماری ساده‌ی تنفسی است و در واقع یک بیماری چند سیستمی است.»

مطالعات دیگری نیز نشان داده‌اند که کووید۱۹ می‌تواند تا سه ماه پس از بهبودی باعث بروز اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب نیز باشد. علائم ماندگار در برخی دیگر از بیماری‌های ویروسی نیز مشاهده شده است، ولی تا کنون هیچ بیماری مانند کووید۱۹ در دنیا مشاهده نشده است.

هنوز دلیل طولانی شدن دوره‌ی ابتلا به کووید۱۹ مشخص نشده است، ولی این وضعیت می‌تواند برای میلیون‌ها نفر در دنیا ایجاد مشکل کند و باید طی سال‌های آتی مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.