دیجیزا/ واپاشی نوترون، ۱۰ ثانیه ای که چارچوب فیزیک را به لرزه در آورد
واپاشی نوترون نوعی از واپاشی های هسته ای در فیزیک است که در طی آن نیروی ضعیف هسته ای موجب می شود نوترون به پروتون، الکترون و یک پاد نوترینو واپاشی کند.
نوترون های موجود در عناصر پر توزا پیش از فروپاشی و تبدیل شدنشان به پروتون طول عمری در حدود ۱۴دقیقه و ۴۸ ثانیه دارند. اما در مورد نوترون های ذخیره شده در بطری های آزمایشگاهی این امر کمی سریعتر اتفاق میافتد یعنی در حدود ۱۴ دقیقه و ۳۸ ثانیه زمان نیاز است تا نوترون تجزیه شود. ۱۰ ثانیه ممکن است زمان قابل توجهی به نظر نرسد اما از آنجاییکه همگی نوترون ها همانند یکدیگر هستند و رفتار آن ها نباید به مکانی که ذخیره می شوند بستگی داشته باشد؛ هیچ اختلافی هم نبایست وجود داشته باشد در نتیجه این اختلاف ده ثانیه ای عجیب به نظر می رسد.
در راستای کشف علت آزمایش های بسیاری صورت گرفته است که نه تنها به حل مسئله کمکی نکرده بلکه به پیچیده تر شدن قضیه نیز منجر شده است. بنجامین گرینشتاین، متخصص فیزیک ذرات در دانشگاه کالیفرنیادر سن دیگو، احتمال تبدیل غیر منتظره ی نوترون ها به ذرات غیر نوترونی را مورد بررسی قرار داده اما تاکنون به چیزی دست نیافته است.
یک دهه قبل آناتولی سِرِبروف، از موسسه فیزیک هسته ای روسیه ایده ی خود را در این رابطه عنوان کرد. طبق نظریه ی او گاهی اوقات نوترون ها به جهان آینه ای می روند و به نوترون آینه ای تبدیل شده و به سادگی ناپدید می شوند به طوریکه دیگر قابل مشاهده نیستند. ماده ی آینه ای توضیحی ظریف تر و تا حدی عجیب غریب ارائه می دهد. اگر چنین نظریه ای درست باشد همین موضوع سبب خطا در محاسبات طول عمر نوترون شده است.
biophyscience