یورو نیوز/ راکت فضاپیمابرِ عظیم «لانگ مارچ۵» روز سهشنبه ۱۷ نوامبر (۲۷ آبان) از محل نگهداریاش به جایگاه پرتاب در پایگاه فضایی ونچانگ در امتداد ساحل هاینان چین منتقل شد تا برای نمونهبرداری از سطح کره ماه راهی فضا شود.
ماموریت فضاپیمای چانگای ۵ که در چهار دهه اخیر برای نخستین بار انجام میشود، اوایل هفته آینده آغاز میشود. در این ماموریت فضایی، کاوشگری بر سطح ماه فرود آمده، از عمق دو متری نمونهبرداری کرده و سنگها و سایر نمونهها را برای بررسی و انجام آزمایشهای دقیقتر به زمین باز خواهد گرداند.
دانشمندان با نمونههایی که به زمین آورده خواهد شد این امکان را خواهند داشت تا پس از ماموریتهای فضایی آمریکا و روسیه (شوروی سابق) بر روی ماه در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی، برای نخستین بار مواد تازه جمع آوری شده از سطح ماه را مطالعه کنند.
این ماموریت که با نام الهه چینی ماه نامگذاری شده است ادامه برنامههای جاهطلبانه این کشور است که در سال ۲۰۰۳ توانست پس از شوروی و آمریکا سومین کشور جهان باشد که انسان به فضا میفرستد.
چین در حال حاضر یک ماموریت فضایی در راه مریخ دارد بهطوریکه تابستان گذشته یک کاوشگر چینی راهی سیاره سرخ شد. سال گذشته نیز فضاپیمای چانگای ۴ توانست در سمت پنهان ماه فرود آرامی را تجربه کند.
چین در سالهای اخیر در علم فضا پیشرفت چشمگیری داشته است و قوانین ایالات متحده از همکاری ناسا با چین در ایستگاه فضایی بینالمللی جلوگیری میکند. همین موضوع باعث شده است تا این کشور به دنبال ایجاد یک ایستگاه فضایی برای خود باشد.
این کشور در رقابت مداوم با ژاپن و هند در میان کشورهای آسیایی است که بهدنبال دستیابی به موفقیتهای جدید در فضا هستند.
ایستگاه فضایی چین که تیانگونگ، یعنی «کاخ آسمانی» نام دارد بناست تا سال ۲۰۲۲ تکمیل شود و ظرفیت شش فضانورد را خواهد داشت. این ایستگاه از سه بخش تشکیل شده و علاوه بر محل زندگی و فعالیت فضانوردان، دو آزمایشگاه جداگانه را نیز شامل میشود. برنامه فضایی چین بیشتر ماهیت نظامی دارد و ایالات متحده اکثر همکاریهای فضایی با این کشور را به دلیل مسائل امنیت ملی ممنوع کرده است.